Afbeelding
Shutterstock

Goud kopen: een goede investering in onzekere tijden

12 juli 2021 om 07:40 Partnercontent

Geld op een spaarrekening heb je amper meer iets aan. De spaarrente is ontzettend laag. Sterker nog: bij sommige banken is het zelfs nul. Je kunt je spaargeld dus maar beter ergens anders in investeren. Sommige mensen kopen aandelen, anderen investeren in vastgoed. Goud kopen is echter nog altijd een populaire en zeer stabiele investering.

Waarom goud kopen?

Goud kopen is een manier om te investeren in goederen. Goud is een edelmetaal dat een bepaalde waarde heeft. Je kunt dus goud kopen omdat de waarde van goud minder snel daalt - of zelfs flink stijgt - ten opzichte van ‘normaal’ geld. Met name in crisistijden doet goud het erg goed.

Economische crisis

De meest recente economische crisis van 2008 heeft maar weer eens bewezen hoe verstandig het is om te investeren in goud, zeker in onzekere tijden. De economie ging onderuit en de beurskoersen ook. Beleggers die op dat moment of eerder al kozen voor goud kopen, zaten echter gebakken. Als de paniek op de markt groot is, dan is goud namelijk juist meer waard.

Als het echter heel goed gaat met de economie, dan is goud misschien niet de meest rendabele optie. Je kunt het zien als een goede middenweg: in normale tijden, is het een veilige investering met relatief rendement. Je gaat er geen grote winst op maken. Tot natuurlijk de markt weer instort. Dan zit jij gebakken.

Zilver kopen: een tweede optie

Goud is niet het enige edelmetaal dat je kunt kopen. Ook zilver kopen gebeurt steeds meer. Investeren in zilver lijkt om investeren in goud maar de omstandigheden zijn net iets anders. Zilver is namelijk goedkoper, dus je kunt er meer van kopen voor minder geld. Het is daarom onder andere een populaire optie bij beleggers met een lager vermogen of die graag klein willen beginnen.

De zilvermarkt is wel een stuk volatieler. Dat wil zeggen dat de markt wisselvallig is ten opzichte van de goudmarkt. Dat heeft onder andere te maken met de populariteit van goud: het is al sinds jaar en dag een populairder edelmetaal om in te beleggen dus er wordt ook meer in geïnvesteerd. Daardoor fluctueert die markt minder hard.

Investeren in goud of zilver: hoe?

Wanneer je hebt besloten dat je wil investeren in goud of zilver, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

?     Je kunt direct zelf goud of zilver kopen en in huis halen.
?     Je kunt investeren in goud of zilver op een digitale manier.

Het is uiteraard mogelijk om goudstaven te kopen en deze in je huis te leggen. Sommige mensen vinden deze ouderwetse manier van beleggen in goud of zilver nog altijd prettig. Je weet altijd waar je vermogen is, je bent niet afhankelijk van anderen en je hoeft niet deel te nemen aan de (digitale) financiële wereld. Het is echter ook mogelijk om zilver of goud te kopen via beleggingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie