Afbeelding
Foto: Shutterstock

Behandeling van verslaving aan drank en drugs

15 oktober 2021 om 07:33 Partnercontent

Cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) tonen aan dat in Nederland ruim twee miljoen mensen verslaafd zijn. Er is sprake van verslaving als willen is veranderd in moeten. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen geestelijke afhankelijkheid en lichamelijke afhankelijkheid. Als iemand ontwenningsverschijnselen ervaart zoals trillen, angstgevoelens en misselijkheid - wanneer die een bepaald middel niet meer gebruikt - is sprake van lichamelijke afhankelijkheid. Doordat het lichaam aan het middel gewend is geraakt, moet het opnieuw in balans komen. Men spreekt van geestelijke afhankelijkheid als iemand die verslaafd is, zich niet goed voelt zonder een middel te gebruiken of een specifieke handeling te verrichten. Mensen kunnen verslaafd raken aan gedrag als gokken, gamen of seks en aan middelen zoals: drugs, alcohol, pijnstillers en medicijnen.

In dit artikel belichten we verslaving aan de drug 3-MMC en alcohol. Het is niet gemakkelijk om van een van deze verslavingen af te komen, maar het multidisciplinaire team van de in verslavingszorg gespecialiseerde GGZ-instelling Recovery Mental Healthcare biedt de juiste hulp.  

3-MMC verslaving 

Het middel 3-MMC staat ook bekend onder de noemer designer drug omdat het middel pas in 2012 op de drugsmarkt kwam. Bij het beantwoorden van de vraag: wat is 3-MMC? is het relevant om te vertellen dat deze drug de opvolger is van 4-MMC en ook bekend staat als Poes, 3-methylmethcathinone en 3-MC drugs. 3-MMC wordt door de meeste gebruikers geslikt of gesnoven en wordt meestal in de vorm van kristalachtig wit poeder verkocht. Mensen die het gebruiken, geven aan dat het effect van 3-MMC zich uit in: meer zelfvertrouwen, meer energie, een verhoogde alertheid, minder vermoeidheid en zin in seks. Zij omschrijven de effecten tevens als euforische, verliefde en opgewekte gevoelens. Doordat 3-MMC sterke craving (trek) veroorzaakt, melden gebruikers dat zij het moeilijk vinden om het gebruik onder controle te houden.

Sommige mensen gebruiken daarom veel meer dan dat zij eigenlijk van plan waren. Wat veelal als recreatief gebruik begint, verandert al gauw in een verslaving. Daarbij kunnen op korte en lange termijn ernstige, negatieve psychische en lichamelijke symptomen en ziektes optreden, waaronder: psychose, uitdroging, hersenbloeding en hartstilstand.

Verslaafd aan alcohol 

Onder alle verslavingen komt een alcoholverslaving het vaakst voor. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat alcohol in onze maatschappij sociaal gezien een geaccepteerd middel is. Daarnaast is alcohol gemakkelijk en legaal te verkrijgen. De grens tussen normaal gedrag en problematisch drinken is daarom vaak moeilijk te zien. Ondanks het relatief onschuldige imago van drank, lijden er veel mensen aan een alcoholverslaving. Het is extra lastig om met drinken te stoppen omdat drank geestelijk en lichamelijk ontzettend verslavend is. Geleidelijk aan ontwikkelt zich het stadium dat iemand is verslaafd aan alcohol. Omdat steeds meer alcohol nodig is om in dezelfde roes te komen, ontstaat er gewenning. Wanneer iemand in bepaalde perioden structureel veel alcohol drinkt en niet of nauwelijks zelfstandig kan stoppen met drankgebruik, spreekt men van een alcoholverslaving. Het drinken van alcohol leidt daarbij steeds tot dezelfde problemen, zoals: het verlies van contact met vrienden en familie, verzuim op het werk en financiële problemen.

Hulp bij verslaving 

Herstellen van een verslaving doe je niet alleen. Bemerk je dat iemand in je naaste omgeving is verslaafd aan alcohol of 3-MMC of heb je zelf moeite om met het gebruik van een middel of gewoonte te stoppen? Het team van medische professionals op het gebied van verslavingszorg van Recovery Mental Healthcare biedt hulp en advies. Op de website vind je meer informatie en je kunt hen bereiken op telefoonnummer: 085 – 8200 900. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie