Afbeelding
Foto: Pixabay

Starten als zzp’er? Probeer deze valkuilen te voorkomen!

10 januari 2022 om 12:56 Partnercontent

Heb jij onlangs besloten om te gaan beginnen met ondernemen? Dat is natuurlijk spannend, maar ook enorm leuk. Als jij er echter alles aan wilt doen om jouw bedrijf een succes te laten worden, zijn er natuurlijk dingen die je wel en juist niet moet doen. Welke valkuilen jij met je bedrijfje echt moet zien te voorkomen? Wij zetten er hieronder een paar op een rij!

Niet verzekeren

Verzekeren als je net bent begonnen als zzp’er niet nodig? Veel te duur en je loopt toch nog weinig risico? Als je dit denkt over het afsluiten van verzekeringen voor jouw onderneming, is het hoog tijd om nog eens een keertje na te denken. Het is namelijk een enorme valkuil als je besluit om niks te verzekeren. Er zijn een aantal verzekeringen die als zzp’er handig zijn om af te sluiten.

Een verzekering die sowieso goed is om als ondernemer af te sluiten, is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Zo’n verzekering kan ervoor zorgen dat je gedekt bent voor schade die je veroorzaakt bij of aan een ander. Een kop koffie die je omgooit over een laptop van je klant of een bureaustoel die door jouw toedoen niet meer naar behoren werkt: het kan natuurlijk gebeuren. En dat is uiteraard niet fijn als je deze kosten allemaal zelf moet betalen. Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is daarom enorm verstandig, want dan ben je vergoed tegen de kosten. En niet alleen jij als eigenaar van je bedrijf, maar ook voor schade die bijvoorbeeld wordt gemaakt door je medewerkers.

Naast een aansprakelijkheidsverzekering zou je als startende zzp’er ook kunnen denken aan het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering, inventarisverzekering en rechtsbijstandverzekering. Welke verzekeringen allemaal handig zijn om af te sluiten voor jezelf en jouw bedrijf, is mede afhankelijk van jouw werkzaamheden en branche. In ieder geval een aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn aan te raden.

Afspraken niet op papier zetten

Een valkuil die je als startende zzp’er ook absoluut moet zien te voorkomen, is het niet op papier zetten van afspraken. Dit is namelijk een van de belangrijkste dingen die je als zzp’er altijd moet doen. Als je afspraken op papier zet, kun je hier namelijk altijd op terugvallen. Doe je dit niet? Dan kun je op sommige momenten nog wel eens voor onverwachte verrassingen komen te staan.

Administratie niet bijhouden

Het is misschien niet je favoriete klusje als ondernemer, maar het moet toch wel echt gebeuren: het bijhouden van de administratie. Probeer dit niet telkens uit te stellen, want dit kan je veel problemen opleveren. Te laat zijn met aangiftes en geen idee hebben hoe je bedrijf er nou eigenlijk voor staat. Je kunt ervoor kiezen om de administratie zelf op te pakken, maar als je hier geen tijd en aandacht aan wilt besteden kan het slim zijn om een boekhouder in te schakelen die jou hierbij helpt.

Geen geld opzijzetten voor de Belastingdienst

Als je facturen eenmaal uitbetaald zijn, kan het zo zijn dat je hier al wat dingetjes van koopt of het meteen doorstuurt naar je spaarrekening. Echter is dit niet altijd handig om te doen, want als zzp’er is het belangrijk om rekening te houden met de belastingaanslagen die je ontvangt van de Belastingdienst. Je moet er namelijk als ondernemer rekening mee houden dat er best wat belasting betaald moet worden. En hier kun je dan ook maar beter geld opzijzetten, zodat het niet steeds als een tegenslag komt.

Deze valkuilen hierboven kun je als zzp’er maar beter vermijden. Zorg er daarom voor dat je alles goed op orde hebt, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Ondernemen is een vak apart, dus je moet hier voldoende tijd en aandacht in stoppen. Als je alles goed regelt, wordt het vast een succes!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie