Afbeelding
Foto: Unsplash

Wat is het verschil tussen een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering

27 januari 2022 om 14:11 Partnercontent

Het is als ondernemer natuurlijk belangrijk om bepaalde risico’s uit te sluiten door verzekeringen af te sluiten. Daarbij is het handig om te weten waar verschillende verzekeringen voor bedoeld zijn. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verschilt bijvoorbeeld wezenlijk van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Ontdek hier wat de verschillen zijn en welke verzekering voor jouw bedrijf belangrijk is. Zo weet je zeker dat je de juiste risico’s afdekt.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zorgt voor het afdekken van risico’s waarbij je bedrijf aansprakelijk wordt gesteld voor materiële schade en letselschade. De dekking heeft niet alleen op jou als ondernemer betrekking, maar is eveneens van toepassing op je werknemers. Er zijn altijd risico’s die mogelijk tot een gebeurtenis leiden, waarbij jij of je werknemer schade veroorzaakt. Dat kan bij een klant op locatie zijn, maar bijvoorbeeld ook in je kapperszaak, waar haarverf per abuis op de kleding van een klant terechtkomt of in de tas belandt.

Materiële schade en letselschade

Materiële schade en letselschade kunnen tot grote financiële gevolgen voor je bedrijf leiden en daarom is het maar beter je daartegen te verzekeren. Veroorzaak jij schade aan spullen van een persoon of raakt er iemand gewond bij de uitvoering van werkzaamheden dan ben je gedekt tegen de financiële gevolgen. De reikwijdte van een dergelijke verzekering gaat verder, want ook spullen die je huurt of in bruikleen hebt, vallen onder de dekking. Krijgt je werknemer een bedrijfsongeval en stelt deze jouw bedrijf aansprakelijk? De financiële gevolgen zijn mogelijk niet te overzien en in dat geval is het mogelijk dat jij aanspraak maakt op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voorziet in een andere dekking, maar beschermt eveneens tegen de financiële gevolgen van schadeclaims. Bij deze verzekering draait het echter om beroepsfouten waar je mee te maken kan krijgen. Een beroepsfout is bijvoorbeeld te zien als een gebeurtenis, waarbij jij rekenfouten maakt of je klant een volkomen onjuist advies geeft. Op het moment dat er daardoor sprake is van vermogensschade kan je bedrijf daarvoor aansprakelijk te stellen zijn. Het gaat bij deze verzekering dus om vermogensschade en niet om materiële schade aan spullen of om letselschade, waarbij een persoon gewond is geraakt.

Vermogensschade

Vermogensschade kan verstrekkende gevolgen hebben en bij grote schadeclaims zelfs de ondergang van je bedrijf betekenen. Heb je een bedrijf in een sector waarbij je te maken krijgt met het geven van bijvoorbeeld administratief juridische adviezen dan is het zeker aan te raden om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Voor deze verzekering geldt eveneens dat je werknemers eveneens onder de dekking vallen. Mocht een medewerker een verkeerd advies geven waardoor vermogensschade ontstaat dan is dat dus gedekt. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is eveneens aan te raden voor zzp-ers, waarbij je eveneens op hulp kan rekenen van de verzekeraar bij gedekte schade als je daarvoor niet aansprakelijk bent. Vermogensschade kan al optreden door een klein foutje te maken, zoals in een berekening die een klant als uitgangspunt neemt om bijvoorbeeld investeringen in zijn bedrijf te doen. Zo kan vermogensschade ook optreden als je verkeerde informatie over mogelijke subsidies verstrekt, waardoor een klant geld misloopt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie