Afbeelding
Photo by Flow Clark on Unsplash

Schilderen, zelf doen of laten doen?

18 februari 2022 om 12:18 Partnercontent

Ben jij aan het overwegen om de binnen- of buitenkant van het huis te schilderen en twijfel je nog of je dit zelf wilt doen of dit wilt uitbesteden. Lees dan snel verder, dit artikel bespreekt namelijk de voordelen en nadelen van het zelf schilderen van een huis en neemt ook de kosten hiervoor mee.

Kosten schilder per uur en per vierkante meter

De uur prijs van een schilder is 25 en 30 euro voor het schilderen binnen in een huis. De uur prijs van een schilder is tussen de 30 en 45 euro voor het schilderen van de buitenkant van een huis. Naast uur prijzen kunnen de kosten van een schilder ook verschillen voor het soort schilderwerk. De prijs per vierkante meter voor het schilderen van een wand liggen tussen de 7 en 12 euro, voor plafonds ligt deze prijs tussen de 7 en 14 euro en voor buiten muren tussen de 20 en 30 euro. Let op, dit zijn de gemiddelde tarieven, deze tarieven zouden dus altijd kunnen afwijken per schilder of bedrijf. Deze prijzen zijn exclusief btw, maar wel inclusief de kosten voor de verf. De verf die is meegenomen in deze prijs is Latex verf, deze verf is goed bruikbaar voor muren en plafonds. Voor badkamers, kozijnen en deuren is er vaak andere verf nodig, daarvoor kunnen extra kosten in rekening gebracht worden.

Kosten schilder voor binnen het huis

Naast de kosten van een schilder per uur en per vierkante meter zijn er ook verschillende prijzen voor wat er geschilderd moeten worden. Onderstaand een overzicht van de prijzen binnen het huis:

Verven van een trap per trede:

  • Gesloten trap: 15 euro                  
  • Open trap: 20 euro
  • Trapleuning: 10 tot 15 euro per meter

Verven van een plafond per vierkante meter:

  • Egaal plafond: 10 tot 15 euro
  • Plafond inclusief plamuren: 15 tot 18 euro

Sauswerk per vierkante meter:

  • Met verfspuit: 5 tot 10 euro
  • Met verfrol: 8 tot 13 euro

Deur schilderen per vierkante meter 

  • 40 euro      

Ramen per raam:     

  •  50 euro                  

Prijs per plint:

  •  15 euro

Kosten schilder voor de buitenkant van een huis

Het schilderwerk aan de buitenkant van een huis onderhouden is erg belangrijk. De verflaag is namelijk een beschermlaag van het materiaal waarvan je huis is gemaakt. De verflaag beschermt het huis dus tegen alle normale weersomstandigheden. De kosten voor het schilderen van de buitenkant van een huis is lastiger te berekenen dan die van de binnenkant van je huis. Elk huis is anders en heeft verschillende onderdelen en prijzen. Het is slim om altijd bij verschillende schilders prijzen op te vragen, dit kan namelijk erg veel verschillen. De prijs is natuurlijk niet het enige om te vergelijken, kwaliteit voor de buitenkant van het huis is misschien nog wel belangrijker, neem dit dus ook altijd mee in de overweging. Om kwaliteit te vergelijken moet er gelet worden of er professionele verf gebruikt wordt, of de schilder voorrijkosten rekent en of je garantie krijgt op het geleverde werk. 

Voor en nadelen van je huis zelf schilderen

Er zitten verschillende voor- en nadelen aan het zelf schilderen van je huis. Hieronder staan de belangrijkste voor- en nadelen om in overweging te nemen. 

Voordelen zelf schilderen:

  • Het zal een hoop kosten besparen, denk hierbij aan het uurloon en de voorrijkosten. Met bovenstaande gegevens zou je al een grove berekening kunnen maken van de kosten van het uitbesteden van de schilder en kan er geconcludeerd worden dat het uitbesteden best een prijskaartje heeft.
  • Je kan je creativiteit kwijt en kunt makkelijk van tevoren gemaakte keuzes wijzigen.
  • Geen vreemde mensen in je huis
  • Je hoeft geen rekening te houden met de planning van de schilder en kunt het doen wanneer het uitkomt.

Nadelen:

  • Schilderen kan erg veel tijd kosten.
  • Een schilder is hiervoor opgeleid waardoor het resultaat vaak mooier is.
  • Uitzoeken welke materialen je nodig hebt moet je zelf doen

Wat kan je beter uitbesteden aan een professional?

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om delen zelf te schilderen en delen uit te besteden. Zo wordt het aangeraden om het schilderen van ramen uit te besteden aan een professionele schilder. Muren daarentegen zijn een stuk makkelijker om te verven en zou je makkelijk zelf kunnen verven.

Als je het leuk vindt om te klussen of als je er goed in bent is dus zeker aan te raden om zelf mee te helpen met schilderen of alles zelf te schilderen, dit vooral omdat je er een hoop kosten mee kunt besparen en zelf meer invloed kan uitoefenen op het resultaat. Op de website van Tresna zou je kunnen kijken voor meer uitgebreidere informatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie