Afbeelding
Foto: Shutterstock

Vuile voegen in de keuken of badkamer? Zorg voor een tijdige reiniging

11 maart 2022 om 11:02 Partnercontent

Veel mensen kiezen ervoor om met name in hun badkamers en toiletruimtes van betegeling gebruik te maken. Met deze tegels worden dan de muren en vloeren afgewerkt. Ook in de keuken is dit een vaak toegepaste strategie. Daarbij zijn tegelvloeren in vooral woonkamer eveneens redelijk populair. Betegeling biedt uiteraard diverse voordelen. Zo is zowel tegels als voegen schoonmaken doorgaans vrij makkelijk te doen. Bovendien geldt voor zowel vloer- als wandtegels dat het tijdloze producten zijn die bij nagenoeg iedereen redelijk tot goed in de smaak vallen. En natuurlijk bestaan er tegels in de meest uiteenlopende maten, patronen, vormen en kleuren, zodat er voor elk wat wils is.

Vloer- en wandtegels zijn dus behoorlijk onderhoudsvriendelijk. Toch dien je een essentieel aspect niet te vergeten, en dat is het periodiek en tijdig reinigen van de voegen tussen de tegels. Het zal je namelijk ongetwijfeld opvallen dat deze voegen na verloop van tijd flink verkleuren, iets dat door vuiligheid wordt veroorzaakt.

Waarom voegen schoonmaken zo belangrijk is lees je in de volgende alinea. Daarna kun je lezen met welke producten je dit schoonmaakklusje bij uitstek kunt aanpakken en hoe je vuiligheid in je voegen kunt uitstellen of voorkomen.

Het belang van schone voegen nader verklaard

Om de volgende redenen is het aan te raden de voegen tussen de tegels aan de muren en vloeren op tijd schoon te maken:

  • •Doordat de meeste voegen poreus zijn kunnen ze ongewenste ‘indringers’ als vuil, vet, vocht en kalkaanslag makkelijk opnemen. Goed onderhoud is daardoor noodzakelijk.
  • Een te grote ophoping aan vocht kan leiden tot schimmel. Dat brengt vervolgens flinke gezondheidsnadelen met zich mee.
  • Vuile en verkleurde voegen geven je vloer of muur als geheel een lelijke uitstraling. Dit is ongunstig voor je woongenot en niet wenselijk op het moment dat je je woning wenst te verkopen.

Met welke producten kun je tegelvoegen schoonmaken?

Er zijn diverse producten waarmee je je tegelvloeren kunt proberen schoon te maken. Vooral de volgende twee productgroepen verdienen een warme aanbeveling:

  • Voegen wit maken kun je bij uitstek doen met speciaal daarvoor ontwikkelde voegenverf. Vanzelfsprekend kun je met voegenverf je voegen ook andere kleuren meegeven. Let er wel op dat je voegenverf stoffen bevat die de vorming van schimmel voorkomen.
  • Speciale voegenstift werkt ook erg goed tegen vuile voegen. Ook hierbij is het belangrijk erop toe te zien dat het product over (gifvrije) stoffen beschikt die optreden tegen bacteriën en schimmels.

Zo voorkom je vuile voegen

Als je wilt voorkomen dat je voegen vuil worden, of wanneer je dat moment zo lang mogelijk wilt uitstellen, dan is het belangrijk om de desbetreffende ruimten zo goed mogelijk te ventileren. Bovendien is een algehele reiniging van de tegelvloeren en/of -wanden essentieel. Voer deze reiniging altijd uit met een volledig schone dweil of vaatdoek, anders ben je het vuil juist aan het verspreiden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie