Afbeelding
Foto: Shutterstock

Tekorten aan bouwmaterialen vertragen projecten

22 maart 2022 om 07:48 Partnercontent

Het is voor Nederlandse bouwbedrijven lastig om aan basale bouwmaterialen als hout, kunststof en metaal te komen. Dit betekent dat men na het aanbrengen van de fundering van bijvoorbeeld een aanbouw, nauwelijks kan starten met de afwerking hiervan. Betongaas kopen en beton storten is mogelijk, maar hout voor de vloer, kunststof voor de kozijnen en metaal voor bijvoorbeeld de leidingen is slecht verkrijgbaar. Het maakt dat opdrachtgevers rekening moeten houden met oplopende wachttijden. Dat geldt zowel voor de grotere projectontwikkelaars, als ook voor particuliere opdrachtgevers. Voor die laatste groep is het steeds vaker reden om zelf van start te gaan met bouwprojecten.

Zelf een vloer storten met betongaas gebeurt vaker 

Een van de klussen die huishoudens relatief vaak zelf uitvoeren is het storten van een betonvloer. Online betongaas kopen kan bij verschillende aanbieders. Vaak heeft men dit al binnen enkele dagen in huis, om van start te kunnen gaan met de betonvloer. Het beton storten kan men eveneens zelf doen, of uitbesteden aan een externe partij. Op internet is veel informatie te vinden over de verwerking van betongaas. Kijk bijvoorbeeld eens een instructievideo op een platform als YouTube. Het helpt je vooraf een goed beeld te krijgen van de moeilijkheidsgraad van een klus.

Let op de verschillende soorten betongaas 

Voor zowel betongaas kopen als voor het bestellen van andere bouwmaterialen is het belangrijk rekening te houden met de verschillende opties die je hebt. Denk niet alleen aan de kwaliteit hiervan, maar ook aan de eenvoud in de verwerking van het materiaal. Wanneer je de basis voor een betonvloer in je eentje wilt leggen, is het bijvoorbeeld sterk aan te raden om te kiezen voor BS betongaas. Dit type is ideaal voor het gebruik in je eentje. Kies je voor BEC- of B betongaas dan gaat de verwerking normaliter sneller, maar niet wanneer je dit alleen doet. Het grote formaat hiervan maakt het lastig het betongaas zelf correct te leggen. Een derde optie is PS betongaas. Ook dit type is relatief makkelijk zelf te verwerken.

Materiaaltekort leidt tot toename in de prijs

Doordat er een tekort is aan bouwmaterialen stijgt de prijs hiervan. Dit merken opdrachtgevers, die zien dat bouwbedrijven de prijsverschillen grotendeels doorberekenen aan de klant. Men verwacht dat de prijzen voor bouwmaterialen de komende periode verder toe zullen nemen. Des te meer reden om als particulier te kijken naar de mogelijkheden om zelf alvast een begin te maken in de uitvoering van een klus. Zo word je niet geconfronteerd met verdere prijsstijgingen de komende maanden. Bouwmarkten hebben veel basale bouwmaterialen in beperkte mate op voorraad. Denk aan houten balken en latten, gipsplaten en bijvoorbeeld isolatiemateriaal. De basis voor een tussenwand, als de betonvloer en wanden eenmaal zijn aangebracht. Ook gipsblokken zijn relatief goed verkrijgbaar bij veel verkopers van bouwmaterialen.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie