Afbeelding
Foto: Shutterstock

Zelf kleding maken is een hele duurzame keuze

4 april 2022 om 09:35 Partnercontent

Voor steeds meer Nederlandse gezinnen is duurzaamheid een belangrijk thema geworden in de afgelopen jaren. Er zijn verschillende manieren waarop men probeert de eigen ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan het bijdragen aan het aanplanten van nieuwe bossen, wanneer men de tickets voor een vliegvakantie boekt. Nog beter is het om met de trein of bijvoorbeeld al liftend op vakantie te gaan. Bij het verkleinen van de ecologische voetafdruk speelt ook het kritisch kijken naar de eigen kledingkast een rol. Is het echt noodzakelijk nieuwe kleding te kopen, of kun je huidige kledingstukken opfleuren? Een goed alternatief is online stof bestellen, om zelf kleding te kunnen maken. Steeds meer mensen proberen het! 

Kledingstukken die passen bij jouw smaak

Naast het feit dat zelf kledingstukken maken met online bestelde stoffen een hele duurzame keuze is, biedt het meer voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat je een kledingstuk produceert wat naadloos aansluit op jouw smaak. Welke kleur geef je het shirt of de jurk? Voorzie je het kledingstuk van een patroon, of ga je voor een patroon in de gekozen stof? Er zijn online verschillende aanbieders van kwalitatief goede stoffen te vinden. Hierbij heb je bijvoorbeeld keuze uit badstof, pluche, boordstof, hydrofiel effen en chiffon. Het zijn slechts voorbeelden van de soorten stoffen die worden aangeboden. 

Instructies voor het maken van je eigen kleding

Zodra de stoffen online besteld hebt, is het zaak om aan de slag te gaan met je eerste shirt, jurk of rok. Op internet vind je handige video’s, waarin stapsgewijs wordt uitgelegd hoe je aan de slag gaat. Feitelijk begint dit al voor het bestellen van de stoffen: start met een ontwerp voor het kledingstuk. Overigens kun je in eerste instantie uit bestaande ontwerpen kiezen, om te leren hoe je kleding maakt. Naarmate je meer ervaring hebt, kun je aanpassingen doen aan deze standaard ontwerpen. Zo creëer je een unieke kledinglijn, waarbij jij de enige bent die de kledingstukken hiervan bezit! 

Stoffen bestellen voor het produceren van andere producten

Overigens is het bestellen van stoffen niet alleen interessant, wanneer je zelf kleding wilt ontwerpen en produceren. Kies hier bijvoorbeeld ook voor, wanneer je aan de slag wilt gaan met het maken van je eigen gordijnen. Er worden brandvertragende stoffen verkocht, die zeer geschikt zijn voor het maken van gordijnen. Het produceren van je eigen gordijnen maakt dat je precies de juiste hoeveelheid stof kunt bestellen. De kans dat er stof moet worden weggegooid is klein; een hele duurzame keuze! Daarbij is een handgemaakt gordijn veel minder belastend voor het milieu dan een machinaal geproduceerd gordijn. Voldoende redenen om te kijken wat jij allemaal zelf kunt maken voor de inrichting van je ruimtes thuis of de inhoud van je kledingkast. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie