Afbeelding
Foto: Pexels

Sneller je theorie-examen halen

10 april 2022 om 08:55 Partnercontent

Wil jij graag snel je rijbewijs halen en voorkomen dat je zakt voor je theorie-examen? Bereid je dan goed voor. Dit doe je om te beginnen door theorielessen te volgen bij je rijschool of bij een online trainer. Daarnaast is het erg zinvol om de theorie met behulp van een lesboek te leren en het autotheorie-examen te oefenen. Lees gauw verder en ontdek hoe je snel je theoriecertificaat haalt.

Theorielessen voor je rijbewijs volgen

Schrijf je bij je rijschool of een online aanbieder in voor een cursus theorie voor rijbewijs B. Als je kiest voor theorieles bij je rijschool krijg je uitgebreid en persoonlijk uitleg over de lesstof. Je hebt hierbij de mogelijkheid om vragen te stellen aan de instructeur. Voor online lessen hoef je het huis niet uit en deze kun je op ieder moment volgen. Een online theoriecursus bestaat vaak uit een aantal instructievideo’s, animaties en presentaties. In het lesmateriaal komen alle belangrijke verkeerssituaties en handelingen aan bod.

Leren uit een theorieboek

Het leren van de verkeerstheorie via een boek is een must. In het theorieboek staan alle verkeersregels die je als toekomstige automobilist moet kennen. Stapsgewijs leer je over de verschillende onderwerpen, zoals voorrangsregels, verkeersborden, soorten wegen en andere weggebruikers. Je krijgt de lesstof gepresenteerd via tekst, foto’s en illustraties. Een goed lesboek is actueel en behandelt alle onderwerpen van het CBR theorie-examen.

Oefenexamens auto theorie maken

Door het oefenen van de vragen uit theorie-examens zul je de lesstof beter onthouden. Je kunt het theorie examen oefenen via een boek met examenvragen of via een online oefenexamen. Het is slim om het examen meerdere keren te oefenen, want hoe vaker je oefent hoe groter de kans is dat jij slaagt voor je theorie. Een goede voorbereiding maakt kortom echt het verschil tussen slagen en zakken.

Opbouw van het examen

Voor een goede voorbereiding op het theorie-examen is het ook handig om te weten hoe zo’n examen in z’n werk gaat. Het examen bij het CBR omvat drie onderdelen. Dit zijn verkeerskennis, inzicht en gevaarherkenning. Met kennisvragen toetst het CBR of je de verkeersregels kent en feiten kunt benoemen. Via je antwoorden op inzichtvragen toon je aan dat je begrijpt hoe je de regels in het verkeer toepast en dat je goede beslissingen kunt nemen. Bij het onderwerp gevaarherkenning is het van belang dat je gevaarlijke situaties herkent en dat je dan weet hoe je moet handelen. Het standaard theorie-examen duurt dertig minuten en is op locatie bij een vestiging van het CBR. In een examenzaal doe je via een beeldscherm examen. Je krijgt na afloop meteen de uitslag.

Alternatieve manieren om examen te doen

Heb jij moeite met het maken van het gewone theorie-examen? Dan kan het verstandig zijn om een examen met extra tijd aan te vragen. Hierbij krijg je vijftien minuten extra om de vragen te beantwoorden. Ook is het mogelijk om de vragen door de computer te laten voorlezen. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld vanwege dyslexie minder goed kan lezen. Verder biedt het CBR een individueel begeleid examen aan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie