Afbeelding
Foto: RocketLinks

Hoe werkt gespreid betalen?

1 juni 2023 om 12:05 Partnercontent

Veel mensen zullen het ongetwijfeld herkennen: de stijgende prijzen in de supermarkt zorgen voor hoofdpijn en buikpijn. Volgens wetenschappelijk onderzoek ervaart 25% van de huishoudens financiële onzekerheid en bijna een op de drie huishoudens heeft problemen met rondkomen. Het blijft natuurlijk lastig om alle rekeningen op tijd te betalen. 

Gelukkig is er tegenwoordig ook een andere manier om abonnementen af te sluiten of schulden af te lossen, de methode gespreid betalen genaamd. Maar, wat houdt gespreid betalen precies in, en wat zijn de voor- en nadelen van deze methode? Dat wordt in onderstaand artikel uitgelegd.

Definitie gespreid betalen
Veel mensen zijn niet op de hoogte van de methode gespreid betalen, en dat is zonde, want het kan zeker een uitkomst zijn voor diverse gezinnen. Bij gespreid betalen mag je namelijk een bepaalde uitgave in een langere periode betalen, en hoef je dus niet je spaarrekening te plunderen als je te weinig geld op je lopende rekening hebt staan.

Zo’n uitgestelde betaling lijkt dus ideaal, want je lost maandelijks een vast bedrag af, of een vast percentage van het openstaande bedrag.

De voordelen van gespreid betalen
Gespreid betalen wint het steeds vaker van directe betaalmethoden. Hieronder lees je waarom mensen zo’n fan van deze betalingsmethode zijn. Dat is immers niet voor niets!

Niet rood hoeven staan
Veel mensen kunnen een grote aankoop maar slecht uit hun hoofd krijgen, en denken vaak niet meer dan 3 dagen na voordat ze het product daadwerkelijk aanschaffen. In sommige gevallen gaat men zo ver dat er zelfs rood gestaan wordt. Dat is een enorm slechte eigenschap en zal op den duur veel financiële problemen opleveren. Dankzij de betalingsmethode gespreid betalen zijn deze problemen verleden tijd!

Vrijheid
Al meer dan 40% van alle consumenten maakt vandaag de dag eens in de zoveel tijd gebruik van gespreid betalen. Dit betekent dat de methode gespreid betalen al goed is ingeworteld in de hedendaagse economie. De groeiende populariteit van deze methode is eenvoudig te verklaren: klanten behouden de vrijheid om zelf te bepalen hoe en wanneer ze genoeg geld op hun lopende rekening hebben om een bepaalde uitgave te doen. Zo hoeven klanten niet meer te wachten op de dag dat hun salaris gestort wordt, die grote aankoop kan je ook gerust op een andere dag van de maand doen.

De nadelen van gespreid betalen
Zoals bij elke methode, kleven er ook nadelen aan gespreid betalen. Hieronder lees je waarom je alert moet blijven als je ervoor kiest om gespreid te betalen en wat je allemaal mee dient te nemen in je beslissing voor deze betalingsmethode.

Het overzicht verliezen
Veel mensen die een bepaald product niet in één keer kunnen betalen, zijn vaak de mensen die nogal chaotisch zijn en weinig structuur in hun leven hebben. De kans bestaat dan dat grote aankopen vergeten worden, en als er dan te veel grote aankopen in een kort tijdsbestek worden gedaan, dan kan gespreid betalen juist averechts werken. Het overzicht behouden is van essentieel belang.

Hoge rente betalen
Een gespreide betaling kan je natuurlijk niet voor iedere aankoop hanteren, enkel voor speciale gevallen. Veel mensen zijn zich er namelijk niet van bewust dat gespreid betalen niet alleen maar over rozen gaat. De reden dat bedrijven of banken goedkeuring tot gespreid betalen geven, is doordat je het aankoopbedrag met rente dient terug te betalen. In ruil voor de langere aflossingsperiode betaal je een hogere prijs dan die van het originele product of de originele dienst.

Algemeen oordeel over gespreid betalen
Al met al kunnen we stellen dat gespreid betalen zeker een aantal voordelen heeft, maar dat je goed moet blijven opletten of je niet onbewust meer geld spendeert dan je eigenlijk kan missen. Ga jezelf dus bewust na of zo’n gespreide betaling het allemaal waard is, en of je richting het einde van de aflossingsperiode voldoende geld bij elkaar gesprokkeld hebt om ook de rente van de gespreide betaling te kunnen betalen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie