Kerim Hoejenbos: 'Als een dergelijk groot deel van de Leusden niet zichzelf kan zijn, hoe menswaardig is dat?'
Kerim Hoejenbos: 'Als een dergelijk groot deel van de Leusden niet zichzelf kan zijn, hoe menswaardig is dat?' SP Leusden
Raadgever

Kerim Hoejenbos (SP): ‘Het wordt tijd voor een Leusden Pride’

3 december 2022 om 08:05 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raads- of fractielid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week Kerim Hoejenbos (SP) over een Leusden Pride.

,,Ja, dan moet je ineens een stuk schrijven voor in de krant. Toegegeven, ik kwam er zelf mee om deze ronde van de Raadgever te schrijven. Ideeën over wat wij maatschappij zouden kunnen of moeten doen, die heb ik genoeg. Maar met een brein zoals dat van mij is het een aardige uitdaging om die ideeën samenhangend op te schrijven. Ik voer ze liever gewoon uit. Dan is er tenminste ook iets waarover je verantwoording kan afleggen. Maar dat is voor nu wel genoeg over mijn innerlijke werken. Dit is toch een plek om zaken aan te kaarten die heel Leusden aan gaan.”

Afgaande op landelijke gemiddeldes wonen er zo’n twee- á drieduizend LHBTI+ mensen in Leusden

PERSOONLIJKE LEEFOMGEVING ,,Op dit moment wordt er in het Huis van Leusden hard gewerkt aan een nieuw beleidskader voor het sociaal domein. Een beleidskader is het ‘wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe’ voor de gemeente. En het sociaal domein? Dat ligt wat lastiger, maar ik ga een poging wagen. Het sociaal domein omvat zo’n beetje alles wat directe invloed heeft op de persoonlijke leefomgeving van Leusdenaren. Duidelijke onderwerpen hier zijn natuurlijk allerhande zorg- en armoede vraagstukken. Maar ook onder andere vervoer, cultuur en sport komen aan bod. Dat gaat dan meer over hoe mensen mee kunnen doen aan maatschappelijke activiteiten. Kortom, hoe het sociaal domein vorm krijgt en uitgevoerd wordt heeft invloed op hoe wij als Leusdenaren samenleven.”

,,De GGD regio Utrecht heeft voor dit nieuwe beleidskader onderzoek gedaan onder maatschappelijke partners en Leusdenaren. Hoe staan we er nu eigenlijk voor en waar moeten we op letten of mee aan de gang? Nou, dat zijn nogal wat zaken. Steeds verdere vergrijzing, toenemende armoede, meer psychosociale problemen, eenzaamheid en al maar toenemende druk op de (mantel-)zorg. Oh, en er valt ook nog veel te winnen op het gebied van arbeidsdeelname, (digitale) toegankelijkheid voor mensen met een handicap en acceptatie van LHBTI+ personen.”

Ik weet dat ook hier veel jongeren niet uit de kast durven komen en ouderen weer terug de kast in gaan

LEUSDEN PRIDE ,,Gelukkig wordt er door de gemeente en maatschappelijke partners hard gewerkt aan manieren om al deze uitdagingen het hoofd te bieden. En ik heb hier toch vooral de ruimte om over iets te schrijven wat nog niét ruim op te agenda staat. Dus bij deze, op het eind toch nog lekker deugstukje over LHBTI+ in Leusden. Want afgaande op landelijke gemiddeldes wonen er zo’n twee- á drieduizend LHBTI+ mensen in Leusden. Ik ken er zelf wel een aantal. Daarom weet ik ook dat hier veel jongeren niet uit de kast durven komen en ouderen weer terug de kast in gaan. Als een dergelijk groot deel van de Leusden niet zichzelf kan zijn, hoe menswaardig is dat? En is er dan sprake van een gelijkwaardige samenleving? Lijkt mij niet. Dus het wordt tijd voor een Leusden Pride.”

Kerim Hoejenbos, afdelingsvoorzitter SP Leusden, hoejenbosk@outlook.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie