Meerdere weken achter elkaar zagen Vriesema en haar collega’s veel corona-patiënten naar de afdeling komen. Via hen gingen ze of naar de Intensive Care of ze mochten na behandeling thuis herstellen. Er waren zelfs dagen dat het gigantisch druk was, maar dat is nu gelukkig (voorlopig?) verleden tijd. ,,Dat is wel bizar hoor”, blikt de 30-jarige terug op de afgelopen dagen. ,,We kunnen veel mensen ontslaan en er komen weinig nieuwe bij. Dan merk je pas hoe hectisch de afgelopen weken waren…”

Vorige week vrijdag konden Vriesema en onder andere collega’s Ellen en Tim de laatste corona-afdeling schoonmaken. De deuren ervan zouden sluiten en dat was een goed teken: ,,We keken elkaar aan en kregen toen het besef dat er opnieuw een afdeling dicht kon. Wat we toen voelden? Ja, dat kan ik eigenlijk niet zo goed verwoorden. Intense blijdschap, want dat is een teken dat we goed bezig zijn.”

Je merkt dat men makkelijker gaat denken en dát is nou juist zo gevaarlijk

Met ‘we’ bedoelt de Amersfoortse alle inwoners van Nederland. Het virus grijpt, mede door alle richtlijnen van het RIVM, nu niet meer zo snel om zich heen en dat komt door het goede gedrag van de Nederlanders. ,,Ik heb vaak mijn angst uitgesproken, maar ik kan niet zeggen dat ‘ie nu verdwenen is. Juist omdat het nu zo goed gaat, wordt de angst juist groter. Je merkt dat men makkelijker gaat denken en dát is nou juist zo gevaarlijk. Ik hoop dat de speciale corona-afdelingen in het Meander gesloten kunnen blijven.”

Het ziekenhuis heeft nog wel een corona-afdeling stand by staan voor het geval er nieuwe patiënten worden binnengebracht. Toch hoopt iedereen dat die deuren dicht kunnen blijven. Zo ook Vriesema: ,,Uiteraard, want corona gun je niemand. Ik weet nog goed dat we met z’n allen in de stress waren of we de druk wel aankonden. Ons team heeft laten zien dat ze dat kunnen en daar ben ik echt trots op.”

Ik wil graag naar mijn opa en oma. Hen heb ik al twaalf weken niet gezien en dat is vervelend

Toch waren er ook minder fijne momenten. Zo stierven er mensen en dat went nooit. ,,Je wilt de nabestaanden condoleren, maar kunt ze geen hand geven. Dat voelt zo raar.”

Eenmaal thuis kan de Amersfoortse haar hoofd goed legen. Onder andere in sporten, maar het liefst ging ze wat anders doen. ,,Ik wil graag naar mijn opa en oma. Hen heb ik al twaalf weken niet gezien en dat is vervelend. Nu de regels iets zijn versoepeld, wil ik van de week naar hen toe. Uiteraard op hele veilige afstand. Beetje bij beetje gaan we met z’n allen de goede richting op en ik hoop dat we dat blijven doen. Dus alsjeblieft, ga niet verslappen en blijf de richtlijnen van het RIVM volgen. Corona is pas verslagen als er een vaccin is.”

door Jeroen van der Veer

Eigen foto
Foto: Eigen foto
Het team dat de afdeling schoonmaakte.
Eigen foto
Foto: Eigen foto
Met de sluiting van de laatste corona-afdeling, was het een fijne week voor Vriesema en haar collega's.