In het zoeken naar locaties wordt voorlopig alleen gekeken naar posities nauw langs de A28.
In het zoeken naar locaties wordt voorlopig alleen gekeken naar posities nauw langs de A28. Energiecoöperatie DEEL
Ingezonden

‘Discussie over windenergie voeren op basis van feiten’

28 juni 2021 om 11:12 Opinie

LEUSDEN De campagne van de actiegroep ‘Windalarm’, die door middel van opvallende advertenties in de Leusder krant steun zoekt in hun strijd tegen windmolens, roept ook tegenreacties op. Zoals blijkt uit de ingezonden brief van Mark Goedkoop, die namens een aantal energie-coöperaties standpunten van ‘Windalarm’ weerlegt.

De advertentie en het artikel in de Leusder Krant van woensdag 9 juni laat zien hoeveel onrust er is over de energietransitie die voor ons ligt. Wij begrijpen die onrust, windmolens heb je liever niet in je omgeving, en er moet uiteraard een zorgvuldige afweging worden gemaakt waarbij gezondheid, natuurwaarden en de beleving van het landschap allen belangrijke factoren zijn. Tot zo ver prima om de ongerustheid te uiten. Wij vinden echter wel dat de discussie zuiver en op basis van feiten moet worden gevoerd, en daar gaat het in onze ogen mis in de Leusder Krant.

KAARTJE IS MISLEIDEND 1. Het kaartje met de rode cirkels in het buitengebed van geheel Leusden (die een prominente rol speelt in de campagne van ‘Windalarm Leusden’) is erg misleidend, en kennelijk bedoeld om angsten in te boezemen. Die cirkels zijn nergens op gebaseerd. Op dit moment worden uitsluitend locaties bij de A28 onderzocht. De indruk wordt gewekt dat de besluiten al zijn genomen, maar er is juist een heel zorgvuldige raadpleging en onderzoek gaande. Het kaartje van Windalarm dat is afgedrukt in de Leusder Krant slaat kort gezegd nergens op. Het juiste kaartje is hierboven afgebeeld.
In tegenstelling tot wat vorige week werd gesteld, zijn er nog helemaal geen locaties vastgesteld en wordt uitsluitend een locatie langs de A28 onderzocht.

ZAKEN DOOR ELKAAR 2. Er worden in het stuk twee zaken door elkaar gehaald. In het klimaatakkoord is afgesproken dat 60% van de elektriciteitsopwekking op zee en 40% op land moet worden opgewekt. Daartoe zijn 19 Regionale energie Strategie (RES) regio’s opgericht, om binnen die regio een doel te halen. Leusden heeft net als veel andere gemeentes daarnaast een eigen doel om rond 2040 net zo veel energie op te wekken als binnen de gemeente wordt gebruikt. Dat besluit wordt raads-breed gedragen (dus niet alleen door de coalitie, zoals abusievelijk wordt gesteld). De Leusdense aanpak past heel goed in de regionale afspraken.

3. De indruk wordt gewekt dat Leusden ervoor kan kiezen om de energie op zee op te wekken, maar dat is nergens op gebaseerd. Op dit moment wordt alles op alles gezet om die 60% op zee te realiseren, en dat is al een enorme uitdaging. Leusden heeft daar geen invloed op.

KWALIJK 4. Beslist kwalijk vinden we de suggestie dat de energie coöperaties worden gestuurd door commerciële belangen. Nu zal er best tussen de inmiddels meer dan 620 energie coöperaties in Nederland wel eens een rotte appel zitten, maar in Leusden worden de energie coöperaties allemaal gedreven uit idealisme door vrijwilligers, die het belang delen dat er voor ons en onze kinderen een leefbaar klimaat moet zijn, en dat daarvoor keuzen nodig zijn, soms lastige keuzen.

5. De energie coöperaties bieden bij uitstek een kans de besluitvorming positief te beïnvloeden. Immers, doordat de gemeente eist dat projectontwikkelaars alleen vooruit kunnen bij voldoende burger participatie, zijn de projectontwikkelaars afhankelijk van burgers die willen participeren.

De energie coöperaties bieden een kans de besluitvorming positief te beïnvloeden

Daarbij kunnen we eisen dat een flink deel van de opbrengst aan de Leusdense samenleving toekomt en de winsten niet verdwijnen in de zakken van grote commerciële partijen. Daarnaast kunnen we zo hoge eisen stellen aan de ecologische en landschappelijke inpassing stellen.

FABELTJE 6. Oh ja, het is een fabeltje dat we voldoende energie kunnen opwekken door de daken, parkeerterreinen en geluidsschermen vol te leggen. Dat gaat zeker (en waarschijnlijk eerst) gebeuren, maar: Elk paneel bij u op het dak erbij, is er één minder in de wei. Kortom we begrijpen de onrust, we begrijpen dat de potentiële gezondheidsschade zorgvuldig in de besluiten moeten worden betrokken, maar we roepen op om samen en op de juiste feiten gebaseerd op te trekken en zorgen voor de beste compromissen. Foute kaartjes en verdachtmakingen naar ideële initiatieven helpen daar niet bij.

Mark Goedkoop, namens DEEL energie; Windkracht Eemland; ValleiZon en EMMA.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie