Afbeelding
Pixabay
Column

Bespottelijk

30 juni 2021 om 10:35 Column

Het heeft iets vertederends, de kinderen die zich de laatste tijd geregeld ophouden bij de kruising Zuiderinslag – Groene Zoom. Ze hebben hun fietsen neergelegd in het gras en maken een nerveuze indruk. Op wie staan ze te wachten, vroeg ik me eerst af. Op niemand, weet ik nu. Het zijn autospotters, vandaar die blik op het voorbijgaand verkeer.

Mijn rode Volvo V40 maakt overduidelijk geen indruk, zelfs niet wanneer ik ietwat stoer even mijn uitlaat laat knallen. Nee, het is de spottertjes om het wagenpark van Pon te doen. En dan niet de nieuwste Skoda of Volkswagen, maar de glimmende bolides uit de naastgelegen showrooms. Zo worden bij het naderen van een Porsche op het kruispunt direct alle smartphones uit de zakken gehaald. De jonge fans rennen naar het verkeerslicht in de hoop dat de coureur tot stoppen wordt gedwongen. En om wat extra tijd te winnen, drukken ze zelfs nog even op het voetgangersknopje. De Porsche wacht voor rood, de jongens klikken van alle kanten en met een beetje geluk staat het wegrijdend gevrrroemmm ook op hun filmpje. Hebbes!

Zij vinden doorgaans undercover de weg naar hun nieuwe ‘baasjes’, maar het wil wel eens gebeuren dat deze klassiekers dwars door Leusden rijden

Met alle respect voor de Duitse autofabrikant, groter is het spotgeluk wanneer het exclusieve Koopmanshuis van Pon er eentje laat glippen. Hier staan de betere Britse en Italiaanse merken, zoals Bentley, Lamborghini en Bugatti. Zij vinden doorgaans undercover de weg naar hun nieuwe ‘baasjes’, maar het wil wel eens gebeuren dat deze klassiekers dwars door Leusden rijden. U zult begrijpen: dat is kippenvel bij de kleine autofans, die nog maar net hun skelters zijn ontgroeid.

De vertedering die ik voel voor dit jonge publiek komt voort uit herkenning, zoals vele dingen in het leven. Ik weet nog dat ik honderd meter verderop ooit met mijn pa langs de Ponlijn stond om locomotieven te bekijken. Adembenemend mooi. Het was 27 september 1981, wist mijn zus via een filmpje te achterhalen. Hm... Misschien kunnen we dat precies 40 jaar na dato nog eens overdoen, in samenwerking met het Spoorwegmuseum.

En ik zie trouwens hetzelfde geluk in de ogen van mevrouw Bosmans wanneer we in de buurt van een vliegveld zijn. Zij heeft warme herinneringen aan de presentaties van de luchtmacht en zou nog altijd het liefst ieder weekend een picknickkleed spreiden langs de Polderbaan. Ik sla het altijd lacherig af, maar zij vindt dat ik er niet mee moet spotten.

Ondertussen hopen de carjackers op de spottersplek aan de Groene Zoom ook vandaag weer hun mooiste slag te slaan. Zou de Lamborghini Huracan EVO à 314.950 euro of Lamborghini Performante à 289.950 euro zich misschien laten zien? Die staan bij Pon namelijk veilig gestald. Ik vrees dat er voor de spottertjes niets anders op zit dan de komende jaren flink te sparen of anders komend weekend even te smullen van dit soort Italiaanse pk’s op het Italië Evenement in Haarzuilens.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie