Het onkruid tiert welig.
Het onkruid tiert welig. Archief BDUmedia
Knipoogje

Groen links, groen rechts

4 augustus 2021 om 12:00 Column

Jan, Pier, Tjoris en Corneel, die hebben baarden, die hebben baarden. Mijn vader had er één. En uw trouwe krantenschrijver de afgelopen weken ook – of iets wat er op lijkt.

Het overkomt me wel vaker in de zomer, dat ik na een paar vrije weken de energie niet meer heb om het mes op de keel te zetten. Dat leverde ook dit jaar weer vele reacties op; van ‘staat je goed’ en ‘heel apart’ tot de subtiele afkeuring: ‘ik moet er even aan wennen, hoor’. 

Ach, zoveel haren zoveel smaken. Mevrouw Bosmans, de enige met zeggenschap over mijn kinnebak, kan er in de kiemfase vaak nog wel mee lachen, maar zodra het grijze krulhaar wilde trekken krijgt en ontbijtgranen zich hiertussen willen ophouden, hint ze altijd heel voorzichtig naar een scheerbeurt. En zij niet alleen. Mijn gevoelig perenhuidje krijgt er ook de kriebels van, heb ik gemerkt. Kortom, er is geen houden meer aan: scheer je weg!

Onderweg naar Mark’s Barbershop in Het Ruige Veld ontdekte ik dat mijn ongeschoren zomertraditie ook de groenwerkers in Leusden niet vreemd is. Mijn wildgroei is hun wildgroei. Met alle respect voor het groeizame weer van de afgelopen weken, maar het lijkt wel of half Leusden deze dagen tot een ruig veld is verworden. Klinkerstraten zijn groene lanen geworden en het struikgewas is hier en daar zo dichtbegroeid dat er zelfs niets meer ruist.

Maar er zijn ook zoveel plekken waar het groen níet overdacht is, plekken die verloederen en zelfs gevaar opleveren door achterstallig onderhoud

Als een ware Bosman(s) ben ik dolgelukkig met de natuurlijke biotoop die Leusden in zich draagt, maar ik zie de laatste tijd door de bomen amper nog de hoek van de straat. Het is GroenLinks en groen rechts. Begrijp me niet verkeerd: ik respecteer de duurzame keuzes van onze gemeente en kan enorm genieten van het bewuste maaibeleid en de vergroening van rotondes en kruisingen. Immers, het siert de groenste gemeente van Midden Nederland. Maar er zijn ook zoveel plekken waar het groen níet overdacht is, plekken die verloederen en zelfs gevaar opleveren door achterstallig onderhoud. Of het nou het oude Groenhouten is of het jonge Tabaksteeg; dit kan toch niet de bedoeling zijn?


De Amsterdamse pater Henri de Greeve was de stichter van de Bond Zonder Naam en schreef geschiedenis met de slogan ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Daar moest ik aan denken toen ik onder handen werd genomen door dorpsbarbier Mark. Nu hij mijn wilde baardbos gladjes heeft weggewerkt, zou ik zelf graag het mes hanteren in de wereld om me heen – figuratief gesproken. Het lijkt mij namelijk geweldig om de groene vingers in Leusden (dat zijn er veel!) in te zetten voor een groen burgerinitiatief. Ik denk dan aan wijkcomités die, gewapend met hark, mes en schaar, en in overleg met het groenloket van de gemeente hun buurt twee maal jaars een beetje ‘kort gedekt’ houden, zoals kappers zeggen. Een glad praatje misschien, maar ik geloof in burgerparticipatie.


Marco Bosmans

Reageren? Mail naar: bosmans@xmsnet.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie