Afbeelding
Gemeente Leusden

Burgemeester sluit drugspand in Leusden

10 augustus 2021 om 14:37 Overig

LEUSDEN Op last van burgemeester Bouwmeester is dinsdagmiddag een woning op het Klaverland in Leusden gesloten. De woning is per direct tijdelijk gesloten op grond van art 13b van de Opiumwet.

Naar aanleiding van politie-informatie over een vermoeden van de verwerking van harddrugs, is het pand doorzocht. Daarbij zijn goederen aangetroffen die gerelateerd zijn aan de verwerking van harddrugs. Ook is er een wapen aangetroffen. ,,Dit levert ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Om deze situatie te beëindigen is de woning per direct tijdelijk gesloten. De burgemeester wil hiermee een duidelijk signaal afgeven dat dit soort ondermijnende activiteiten niet worden getolereerd”, schrijft de gemeente in een persbericht.

HERSTELMAATREGEL De burgemeester kan een woning tijdelijk sluiten als blijkt dat er voorwerpen of stoffen voorhanden zijn die bestemd zijn voor het voorbereiden of bevorderen van de bewerking, verwerking, vervaardiging of verkoop van harddrugs. Het sluiten van een woning op grond van artikel 13b van de Opiumwet is een herstelmaatregel. Het is erop gericht om de drugshandel in of vanuit de woning te beëindigen en om de bekendheid van het pand als drugspand (al dan niet in het drugscircuit) te doorbreken en de loop naar het pand eruit te halen. 

,,De handel in harddrugs heeft een nadrukkelijke relatie tot het criminele milieu. Dit brengt risico’s met zich mee voor de openbare orde. Het illegale karakter van drugshandel en de grote bedragen die in deze handel omgaan, maken het drugsmilieu zeer vatbaar voor zogenaamde ripdeals, afpersingen en afrekeningen”, schrijft de gemeente verder.

Drugshandel vanuit een woning in een woonwijk gaat bovendien doorgaans niet ongemerkt voorbij aan omwonenden, onder meer vanwege de aanloop naar de woning. ,,Vaak ervaren omwonenden dat de veiligheid en leefbaarheid van hun woonomgeving omlaag gaat. Een sluiting is er daarom ook op gericht om verdere aantasting van het woon- en leefklimaat rondom het pand te voorkomen.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie