Astrid van Ekeren (links) tijdens haar welkomstwoord.
Astrid van Ekeren (links) tijdens haar welkomstwoord. Paul van Ekeren

Huiskamer trekt in bij bieb: fysieke herstart vol verwachting

24 augustus 2021 om 09:07 Maatschappelijk

LEUSDEN De herstart van de ‘Huiskamer van Leusden’vond dinsdag 17 augustus plaats in de bibliotheek van Leusden. Nadat de Huiskamer vanwege de coronapandemie vele maanden alleen telefonisch en per e-mail bereikbaar was, zijn de coördinatoren eindelijk weer fysiek bereikbaar, van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.30 uur. 

Hans Beijer

Na de start aan de Larikslaan, volgde later de overgang naar het Huis van Leusden en is er nu de nieuwe eigen plek in de bibliotheek. In de uitgesproken woorden rondom de feestelijke heropening is er aandacht voor wat de Huiskamer de afgelopen jaren heeft bereikt, maar wordt ook een verwachtingsvolle blik op de toekomst gericht. 

AMBITIES Astrid van Ekeren (voorzitter Huiskamer) spreekt haar waardering uit voor haar vrijwillige coördinatoren, zij die aan de basis uitvoeren waar de Huiskamer voor is opgericht: ,,Wij willen er zijn voor iedereen die praktische vrijwillige hulp zoekt voor zichzelf, een naaste of iemand die men als mantelzorger helpt. Mensen helpen de juiste weg te vinden in het brede, versnipperde aanbod van vrijwilligers- en buurtorganisaties en fondsen in onze mooie gemeente. Gaat het om complexe of zorggerelateerde hulpvragen, dan hebben we onze lijntjes naar Lariks.”

Wij willen als verbindend middelpunt een actieve rol spelen als het gaat om belangrijke sociale thema’s die spelen in onze gemeente

Ze kondigt de lancering van de nieuwe website van de Huiskamer aan per 1 september om zo nog zichtbaarder te worden. Ook spreekt ze de ambities van de Huiskamer uit: ,,Wij willen als verbindend middelpunt een actieve rol spelen als het gaat om belangrijke sociale thema’s die spelen in onze gemeente, zoals eenzaamheid, mantelzorg en dementie en wij proberen een wezenlijke bijdrage te leveren aan het concept van welzijn op recept, een initiatief vanuit de zorgprofessionals.’”

LAAGDREMPELIG Scheidend wethouder Erik van Beurden maakte de ontwikkeling van de Huiskamer in de afgelopen jaren mee. ,,Ik ben blij dit te hebben mogen meemaken. Juist in die moeilijke coronaperiode heeft de Huiskamer haar waarde bewezen als natuurlijke verbinding tussen tal van vrijwilligersorganisaties in het Platform van Leusden, dat zij nu heeft overgenomen.” Hij is enthousiast over de nieuwe plek in de bibliotheek: ,,Dit is een laagdrempelige voorziening waar mensen wat makkelijker naar binnen lopen dan het gemeentehuis waar je je eerst moet melden.”

PIJLERS Christianne Geerdes (teamleider bibliotheek) haalde maar wat graag de Huiskamer binnen. ,,In de huidige tijd is de bibliotheek veel breder dan alleen boeken uitlenen. Pijlers van ons als bibliotheek zijn naast ‘educatie en onderwijs’ tevens ‘ontmoeting en verbinding’ en ‘zelfredzaamheid en meedoen in de samenleving’. Met name die laatste pijler sluit naadloos aan bij de activiteiten en ambities van de Huiskamer. Denk aan de cursussen hier op het terrein van het leren van taal- en digitale basisvaardigheden, maar ook aan WensboomLeusden dat op dezelfde tijden ook in onze ruimte bezoekers ontvangt.” Ze wil er maar mee zeggen: het gaat om samenwerken, naar elkaar verwijzen en op die manier elkaar sterker maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie