Afbeelding
Archief BDU Media
Column

Geitenlam

1 september 2021 om 11:11 Column

Dat Leusden lekker is, wist ik al lang. Proefondervindelijk ervaren, zeg maar. Zo stortte ik me enkele jaren geleden met Seth Jansen op het organiseren van een boerenmarkt: ‘Lekker Leusden’ op buitenplaats De Heyligenberg. We verenigden de lekkerste smaakmakers in de gemeente en presenteerden een proeve van hun lokale kost in de moestuin van Seth; van kaas en knoflook tot ijs en honing. Het mini-evenement groeide uit tot een jaarlijks oogstfeest en zelfs een Lekker Leusden Diner bij de ISVW, maar aan de kostelijke traditie kwam een einde toen mijn inspirerende smakenpartner met zijn lief Jet richting Zutphen trok.

Abel Hertzberger trad in de voetsporen van Seth Jansen binnen de tuinmuren van Stichting de Boom. Zijn klompen zijn weliswaar uit ander hout gesneden, maar de tuin laat nog altijd ruimte voor theetje drinken en soepje eten. En terwijl Abel zich een nieuw tuinpad schoffelde, werd een paar honderd meter verderop een voedselbos aangeplant. Omdat ik mezelf, als een ware Bosmans, langs de kantlijn van deze pagina al eens had aangeboden als voedselboswachter, neem ik er zo nu en dan even poolshoogte. Niet te vaak, want het voedselbos gedijt traag als een naaktslak. Zo zijn er inmiddels een kleine duizend bomen en struiken geplant, terwijl er verder niets gebeurd.

Het is schijn, begreep ik van Marc Siepman, die het bosleven tot op de bodem heeft uitgezocht. Ons voedselbos leeft nu vooral ondergronds, mits hazen, slakken en elzenhaantjes het de kans geven. En als de bodem op orde is, laat het bos zich bovengronds zien. Overigens, de eerste bosvruchten zijn al wel geplukt: aalbessen en wijnbessen. Hoera! Verder is een voedselboswachter dus vooral een wachter.

Elf restaurants in Leusden gaan ons lokaal lekkers voorschotelen; ik kan niet wachten

Met de relatief beperkte oogst van de moestuin en het voedselbos én de eerder genoemde smaakmakers in onze gemeente, kunnen we ons verheugen op het heerlijk avondje van komende dinsdag. Elf restaurants in Leusden gaan ons lokaal lekkers voorschotelen; ik kan niet wachten. Dus geen kalfsvlees uit Australië of lente-uitjes uit Senegal, maar wel piepers van Cobie en Jan van De Riet, eitjes van Chantal en Rik van De Groote Riet en burgers van Martijn en Harmen van De Nieuwe Riet. Geitenburgers, om precies te zijn.

Ik ben zaterdag even wezen buurten bij de geitenboeren en ik zag dat het goed was. Nee, ik proefde dat het goed was. Dat de naar schatting duizend geiten op Asschatterweg 223 heerlijke melk geven, wist ik wel, maar dat de Leusdense geitenbokken ook geweldige saté opleveren, moet heel Leusden (w)eten.

Alle gekke geiten op een stokje, dit is waarom elf restaurants u dinsdag graag aan tafel nodigen. Om te proeven van ons lokale lekkers. En ik kan alleen maar hopen op een goede bekomst: dat tuinders, boeren, koks en burgers elkaar ook na 7 september blijven vinden rond het bord.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie