Daan van Westen, Evelien Wijdeveld, Marjan Schaapman, To Schoenmakers en Peter Barendse.
Daan van Westen, Evelien Wijdeveld, Marjan Schaapman, To Schoenmakers en Peter Barendse. Maud Kalkhoven

‘Leusden mag best nog meer bewegen’

20 september 2021 om 07:03 Overig

LEUSDEN Het Leusdens Sport- en Beweegakkoord heeft haar eerste vruchten afgeworpen. Het Platform Sport en Bewegen hoopt dat sport- en beweeg-aanbieders komend seizoen flink door zullen pakken. ,,Veel mensen stopten tijdens corona met sporten; werk aan de winkel.”

Peter Pos

In het eerste jaar van het akkoord is, ondanks corona, al flink wat bereikt. De fietscrossbaan is heropend, in Alandsbeek zijn lessen Chi Neng Qigong georganiseerd en de samenwerking tussen AFAS-LEOS en LHV heeft een beachveld opgeleverd. Voor specifieke groepen Leusdenaren zijn pilots gestart en vlak voor de zomervakantie is geld beschikbaar gemaakt voor het zogenaamde ‘3+2 stimuleringsprogramma’. ,,Scholen gaan het bewegen in en rondom de school stimuleren met pauze-activiteiten, beweegtussendoortjes en naschoolse sportactiviteiten’’, vertelt Daan van Westen.

Samen met makelaar Sport en Bewegen, Evelien Wijdeveld, stimuleren de platformleden sport- en beweegaanbieders bij de uitbreiding van het sport- en beweegaanbod. ,,Ons doel is om Leusdenaren meer en structureler aan het bewegen te krijgen’’, legt Marjan Schaapman uit. ,,Sport en beweging is essentieel voor gezonde Leusdenaren en voor de sociale cohesie in een gemeente. De insteek is dat plannen om het sportaanbod te verbreden vanuit de sportaanbieders komen. Wij zorgen voor de onderlinge verbinding en kunnen voor geld en ondersteuning van de buurtsportcoaches zorgen.”

Het versterken van de samenwerking en zichtbaarheid van de sport in Leusden is een belangrijke ambitie. ,,Daarom ontwikkelen we een online platform waar iedereen die wil sporten of bewegen een aanbieder kan vinden. Dat combineren we met een kennismakingsprogramma voor de jeugd. We gaan daarmee dit najaar online.”

Verder is het Sportnetwerk opgericht, dat met ingang van 14 september elke 14de van de maand wordt georganiseerd. Iedereen die een bijdrage kan leveren aan het vergroten van het Leusdens sport- en beweegaanbod kan zich hiervoor aanmelden. ,,Hiervoor zijn ook fractie- en raadsleden uitgenodigd en sportwethouder Wim Vos zal aanwezig zijn. Volgend jaar maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen en wij vinden het belangrijk dat sport in de partijprogramma’s opgenomen wordt. We willen gelegenheid creëren om ideeën daarover te delen met politici.”

Het creëren van verbindingen en borging voor de toekomst zien de platformleden als hun belangrijkste taak. ,,Als het aan ons ligt, stappen wij er in 2023 geruisloos tussenuit,” zegt Schoenmakers. ,,Tot die tijd doen we er alles aan om de realisatie van de ambities op de rails te krijgen.” Het Platform roept de Leusdense sport dan ook op om gebruik te maken van de kans die er nu ligt; het budget is tot 2023 beschikbaar. ,,We zien graag plannen die bijdragen om mensen structureel in beweging te brengen.’’
Meer lezen? Kijk op www.leusdenblijvendinbeweging.nl.

Dit artikel maakt deel uit van een commerciële sportbijlage die half september in de Leusder Krant verscheen. Bij interesse in een advertorial of ander vorm van publiciteit voor uw vereniging of onderneming, staat media-adviseur Arnout Wagemans u graag te woord over de mogelijkheden in onze papieren kranten of digitale kanalen: tel. 06-55780473 of a.wagemans@bdu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie