Afbeelding
Ko Groen

Vredesweeklezing door Rachel Cohen de Lara

19 augustus 2021 om 13:30 Historie

LEUSDEN De Ambassade van Vrede Leusden houdt zondag 19 september om 15.00 uur in de Marcuskerk een lezing die gegeven wordt door Rachel Cohen de Lara.

Het thema van de Vredesweek in 2021 is ‘Inclusieve Samenleving’.  Het doel van de Vredesweek is om initiatieven zichtbaar te maken die in Nederland bijdragen aan een inclusieve en vreedzame samenleving. In het hele land worden honderden activiteiten georganiseerd. Al die lokale activiteiten komen samen in één nationale Vredesweek, dit jaar van 18 tot en met 26 september.

Rachel Cohen de Lara is in 1942 geboren in Amsterdam in een joods gezin. Als baby werd zij met haar ouders door de nazi’s gearresteerd en overgebracht naar de Hollandsche Schouwburg. Daar werden kinderen tot en met 13 jaar van hun ouders gescheiden en verzorgd in de kindercrèche aan de overkant. Op de avond voor deportatie naar Westerbork werden de kinderen weer bij hun ouders gevoegd. Honderden kinderen zijn, overigens altijd met toestemming van de ouders, uit de crèche gesmokkeld en door het verzet bij pleegouders ondergebracht. Zo ook Rachel. Pas vele jaren later hoorde Rachel wie haar biologische ouders waren en dat zij zijn omgebracht in Sobibor.

Rachel vertelt haar verhaal al veel op basisscholen. Nu hebben ook volwassenen de kans om haar verhaal te horen. Haar levensverhaal laat zien waar het wegzetten van een groep toe kan leiden en ze waarschuwt ons in deze tijd voor uitsluiting.

De lezing is geschikt voor volwassenen en voor kinderen vanaf 10 jaar. Tip voor grootouders: neem de kleinkinderen mee, schrijft de organisatie. De toegang is gratis, maar reservering is verplicht: vredesweekleusden@yahoo.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie