De jeugdgemeenteraad uit 2019-2020 wordt in het zonnetje gezet voor hun bijdrage aan de festiviteiten rond de heropening van de Hamershof.
De jeugdgemeenteraad uit 2019-2020 wordt in het zonnetje gezet voor hun bijdrage aan de festiviteiten rond de heropening van de Hamershof. Werkgroep Jeugdgemeenteraad

Kandidaten voor nieuwe jeugdgemeenteraad gezocht!

7 september 2021 om 11:00 Politiek

LEUSDEN Begin oktober zal burgemeester Gerolf Bouwmeester voor de achtste keer een jeugdgemeenteraad installeren. De uitnodiging voor deze nieuwe editie is alweer naar alle basisscholen in de gemeente gegaan. De werkgroep hoopt dit jaar van alle scholen afgevaardigden te mogen ontvangen in het Huis van Leusden. 

Van de redactie

Afgelopen jaar heeft de jeugdgemeenteraad ondanks de beperkingen rond COVID-19 een succesvol traject doorlopen. De jeugdgemeenteraad werd naar aanleiding van een motie van de fractie van de ChristenUnie- SGP gevraagd om met creatieve en betaalbare oplossingen te komen om alle Leusdenaren meer te laten bewegen in de openbare buitenruimte. Daar kwamen tot verbazing van veel ervaren volwassen raadsleden veel leuke en praktische ideeën uit. Een flink deel daarvan kan zelfs uitgevoerd worden binnen het huidige beschikbare budget. In het najaar zal de jeugdgemeenteraad een verslag krijgen van wat er al gedaan is met de plannen.

NIEUWE LEDEN De werkgroep is dit keer extra vroeg met de uitnodiging voor nieuwe jeugdgemeenteraadsleden. In maart 2022 zijn er namelijk weer gemeenteraadsverkiezingen. Dit is een spannende en drukke tijd voor alle fracties. Daarom heeft de werkgroep jeugdgemeenteraad besloten dit seizoen een verkort aangepast programma aan te bieden.

,,De hoofddoelstelling blijft om kinderen kennis te laten maken met gemeentepolitiek. Dat zullen we doen met een aantal workshops, waaronder een debattraining. Ook zullen de jeugdgemeenteraadsleden weer gekoppeld worden aan volwassen raadsleden in het raadsmaatjesproject. Alle deelnemers vonden dit heel leuk en een waardevolle nieuwe toevoeging aan het programma’’, zegt Quirine van Mourik, voorzitter van de werkgroep jeugdgemeenteraad. 

BELANGRIJK ,,De kinderen, hun ouders en leerkrachten zijn over het algemeen zeer te spreken over de jeugdgemeenteraad’’, gaat Van Mourik verder. ,,De meeste scholen doen elk jaar mee. Dit jaar deden zelfs twee extra scholen voor het eerst mee. In sommige klassen worden spannende verkiezingen gehouden om te bepalen wie jeugdgemeenteraadslid wordt. En veel leerlingen krijgen de gelegenheid hun ervaringen te delen met de klas. De schoolleiders van Voila (de koepelorganisatie waaronder de meeste Leusdense basisscholen opereren) hebben uitgesproken dat deelname aan de jeugdgemeenteraad belangrijk is omdat het goed aansluit op het onderdeel burgerschap in het lesprogramma. Zonder de medewerking van de scholen zou de jeugdgemeenteraad niet kunnen bestaan. Het zou fantastisch zijn als nu alle scholen zouden meedoen.”

In december kan de jeugdgemeenteraad zich opmaken voor nog een speciale bijeenkomst. Dan mogen de jeugdgemeenteraadsleden namelijk de nieuwe jeugdburgemeester kiezen. Ook hiervoor kunnen leerlingen uit de groepen zeven en acht van alle basisscholen in de gemeente zich kandidaat stellen. Later dit jaar komt er meer informatie over dit proces.

AANMELDEN Scholen kunnen tot 20 september leerlingen aanmelden voor de jeugdgemeenteraad. Ouders van geïnteresseerde leerlingen kunnen meer informatie opvragen bij de leerkracht van hun kind.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie