Instagram: @dutchdronex.
Instagram: @dutchdronex. Sven Standhart
Column

Mykoniks

15 september 2021 om 12:00 Column

Smaken verschillen! Zo, dan staat dat maar vast zwart op wit. Ik heb er een uitroepteken achter gezet, omdat de ervaring leert dat krantenstukjes over schoonheid doorgaans veel reacties opwekken. Niet die van mevrouw Bosmans, want daarover is geen twijfel. Nee, de Leusder schonen.

Zo stak ik eens de loftrompet over de miljoenenvilla aan de Hamersveldseweg, pal naast Schoolsteegbosjes. Andersdenkenden klommen direct in de pen om mij van repliek te dienen. Het is uw goed recht, maar ook een beetje zinloos. Om nog maar te zwijgen over de reacties op mijn felicitaties aan het adres van AFAS. Ik vind ‘software valley’ oprecht een aanwinst voor de gemeente, ook in architectonisch opzicht, maar het kwam mij op gemopper en geklaag van meerdere lezers te staan. Het kantoor was in hun ogen buitenproportioneel groot en afzichtelijk. En of de columnist wel wist hoeveel energie er in de verlichting en de fonteinenshows ging zitten.

SMAAKRECHT Nee, dat wist ik niet. Een belletje met CEO Van der Veldt had me waarschijnlijk een snel antwoord opgeleverd, maar ik wil niet alles weten. Ik (be)leef Leusden op mijn manier en beklaag en bewonder het iedere woensdag van me af op pagina drie. Met een knipoogje, uiteraard. Dat een musical over Johan Cruijff in het betreffende valleitheater niet mijn smaak is, kan ik dus vrij met u delen. En dat mijn buren vorige week wel hebben genoten van een try-out, dat is hun smaakrecht. Even goede Leusdenaren.

Smaak speelt hierin amper een rol, aanzichtschennis wel. En ergernis

Wansmaak bestaat ook. Zo zijn er dorpelingen die woonruimte tekort komen en, wars van ethiek en eclectiek, aan het uitbouwen slaan. Vooruit, een enkele keer met gevoel voor stijl, maar in de meeste gevallen creëren deze hobbybouwers met een paar balken en een golfplaat een illegale puist in de openbare ruimte. Smaak speelt hierin amper een rol, aanzichtschennis wel. En ergernis. Waar blijft de ambtenaar van bouw- en woningtoezicht die eerder dit jaar een atelier op de Zwarteweg tot schaftkeet verklaarde en alarm sloeg? Hoog tijd voor een wijkschouw en de jacht op dit soort landjepikkers.

KERMISOVERKAPPING De grootste puist van Leusden bevindt zich uitgerekend in het oorspronkelijke hart van ons dorp. Daar waar Lidl eens zijn waar aan de man bracht en nu een kringloop ‘aanrommelt’, is schoonheid ver te zoeken. Een fluorescerende kermisoverkapping aan de Hamersveldseweg doet de situatie geen goed. Ik dacht nog wel dat Grieken mooie tempels konden bouwen. Over de smaak van de Mykonos-keuken echter geen kwaad woord.

Laat ik positief eindigen voor een prettige nasmaak. Zie voor de ware schoonheid van Leusden de Sint-Jozefkerk, de villa’s achter het Zwanenwater, veevoederfabriek Wolswinkel, appartementencomplex Hofstede, de tientallen boerderijen in het buitengebied en de gerenoveerde Hamershof, waar ze overigens nog wel een plekje hebben voor een kringloopwinkel.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie