Afbeelding
Appel en Eelman

Lekker Lokaal Leusden op vierhonderd borden

10 september 2021 om 10:20 Evenementen

LEUSDEN Er vond een gastronomisch evenement plaats in verschillende restaurants in Leusden op dinsdag 7 september. Onder de naam Lekker Lokaal Leusden gingen de koks de uitdaging aan: ‘kook en serveer een maal met uitsluitend lokale producten’.

Elf restaurants in Leusden en Achterveld gingen de uitdaging aan. Daarnaast moest er natuurlijk ook voldoende belangstelling zijn om al dat lekkers op te eten. En dat lukte, want meer dan vierhonderd Leusdenaren namen de moeite een tafeltje te reserveren en te komen eten op een doodgewone doordeweekse dinsdag…

LOKAAL GEPRODUCEERD Lokaal Lekker Leusden komt voort uit Duurzaam Doen, een programma in Leusden om duurzaamheid te bevorderen. En lokaal is duurzamer, want het scheelt transport. Daarbij was het evenement een kans om de restaurants in Leusden weer eens goed op de kaart te zetten. Een boost na een lange periode van corona-ellende.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Het evenement was ook een kans om de restaurants in Leusden weer eens goed op de kaart te zetten. - Foto: Appel en Eelman

Wat was allemaal precies lokaal in Leusden? Syrische kaas, knoflook en geitengehakt klinkt niet heel erg lokaal, maar wordt écht in onze gemeente geproduceerd. En ook de hightech microgroentes van Milligreens is niet iets waar je gelijk aan denkt bij lokaal eten. Maar natuurlijk ook gewoon oerhollands rundvlees en het overbekende ijs van Ruitenbeek. Alle koks hebben hun eigen draai gegeven aan het lokale diner.

POSITIEVE REACTIES Bart Buitenhuis van Restaurant BuitenHuis geeft aan dat hij het een prachtig initiatief vindt, waar hij graag aan mee deed: ,,Ik heb nieuwe producenten leren kennen en ga vaker bramen en frambozen gebruiken van fruitbedrijf Tres Jolie”, zegt Bart. ,,En de beleving is goed en dat er zoveel lokaal te halen is, heeft me toch wel verrast.”

Marcel Heukel van Tapas Restaurant MaZoki vindt het heerlijk om met lef te koken en een kleurrijke maaltijd te serveren. Sommige producten kende hij al, met andere producten maakt hij graag kennis. Heukel: ,,De social mediacampagne was erg leuk en we zijn helemaal volgeboekt. Van gasten krijg ik allemaal positieve reacties. Wat wil je nog meer?”

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Er is een goede kans dat Lekker Lokaal Leusden een jaarlijks terugkerend evenement wordt - Foto: Appel en Eelman

Mildred at vegetarisch bij het BuitenHuis: ,,Die ravioli met Syrische kaas was heel bijzonder, super lekker! Mooi dat zo iets lokaals gewoon op je bord ligt. Het hele verhaal van de kaasmaker uit Aleppo die nu aan de Asschatterweg zit, is natuurlijk prachtig.”

Ook bij Restaurant Nog Eentje konden gasten genieten. Keukenchefs Sandra Voorburg en Wout van Dijk gingen enthousiast de uitdaging voor dit evenement aan. Sandra: ,,We zijn aan de slag gegaan met de proefbox vol ingrediënten, sommige bekend, sommige nieuw. We konden ons uitleven om een bijzonder diner te maken. Lekker Lokaal Leusden gerechten blijven zeker bij ons op de kaart.”

BLIJVERTJE? Er is een goede kans dat Lekker Lokaal Leusden een jaarlijks terugkerend evenement wordt, maar belangrijkste vindt de organisaitie dat ‘Lekker Lokaal Leusden’ letterlijk en figuurlijk op de kaart blijft staan. Lokaal en duurzaam eten past steeds meer bij deze tijd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie