Glad ijs is een verrassende eenakter.
Glad ijs is een verrassende eenakter. Carsten de Koning

Op het verkeerde been door eenakter van Glad IJs

3 oktober 2021 om 07:50 Kunst

ACHTERVELD Dat Achterveld een mooie locatie rijker is waar verrassende cultuur te zien is, is inmiddels bij een flinke groep liefhebbers bekend. En dat is terecht, want het beloofde ‘andere programma’ in de schaapskooi Agteveld is letterlijk ‘verrassend’.

Arnoud J Spaaij

Wat je ziet, is niet wat het lijkt. Sterker; gaandeweg het leven blijkt niets te zijn wat het lijkt. Daarover gaat, en dat ís, de eenakter Glad IJs die wordt gebracht op de vloer van de schaapskooi. Actrice Jhanna Houweling is - eenmaal gevraagd naar de inhoud van het stuk - bijna niet meer te remmen. Het lijkt alsof ze dagelijks, de hele dag bezig is met het toneelstuk dat ze graag in een intieme sfeer, met een direct betrokken publiek, brengt. „Ik hoorde van Janke dekkers, die bevriend is met mijn tegenspeelster Wivineke van Groningen, over de schaapskooi. Op zoek naar kleine theaters voor onze voorstelling past dit perfect. Een prachtige locatie en een fijn decor”, legt Houweling uit over hoe ze in Achterveld met haar voorstelling terecht is gekomen. De Haagse actrice speelt vrijdag in Naarden in De Mess en de 15de oktober in Nijkerk. „Maar zo klein en fijn als de schaapskooi Agteveld is het elders niet.”

EIGEN BEELD Met het onderwerp van de voorstelling in gedachten is alles wat je zegt over Glad IJs eigenlijk een perceptie. Glad IJs gaat namelijk over je eigen beeld op je omgeving maar of je dat als toeschouwer ook in de gaten hebt, is helemaal afhankelijk of je open staat voor waar de vrouwen in Glad IJs het over hebben. Ze voeren een gesprek dat een sessie bij een psychiater lijkt te zijn. Een psychiater en haar cliënte dus. Doch dat gesprek blijkt een toeschouwer mee te nemen om vanuit een totaal ander perspectief naar de wereld der dingen, naar het leven, te kijken dan iemand gewend is.

HUMOR „Het klinkt misschien wat zweverig”, zegt Houweling tijdens haar uitleg, ,,maar dat is het helemaal niet. We brengen het trouwens heel begrijpelijk en met veel humor.” En dat is ontegenzeggelijk waar, iedereen kan uit de voorstelling halen wat naar zijn of haar smaak is. Want ook al laat Glas IJs de kijk op het leven zover buiten ons gewone, geconditioneerde denken plaatsvinden dat het voelt alsof je je op glad ijs begeeft, je krijgt er ook een leuke middag in de schaapskooi voor.

KIJK OP HET LEVEN Houweling speelt het stuk en schreef het ook. Ze speelde het inmiddels zo’n twintig keer. „We kwamen ermee vlak voor corona uitbrak. Lastig dus. Via een videoverbinding repeteerden we en houden we nu de tekst bij. We weten allebei zo goed wat we zeggen dat we het heel natuurlijk kunnen spelen.” Het geeft de toeschouwer nog meer ruimte voor een eigen beleving. Houweling hoopt met het stuk een aanzet te zijn tot een eigen kijk op het leven. „Want iets is niet wat je ziet maar wat je denkt dat je ziet. Het wordt bepaald door je eigen gemoedstoestand,” besluit ze filosofisch.

Wie Glad IJs wil zien kan via www.schaapskooiagteveld.nl reserveren. Op 17 oktober om 15.00 uur in de schaapskooi Agteveld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie