VVD-fractievoorzitter Carlos Genders: ,,De toon van de communicatie is volstrekt ongepast.''
VVD-fractievoorzitter Carlos Genders: ,,De toon van de communicatie is volstrekt ongepast.'' Privé
gemeenteraad

Kritiek VVD op gemeentelijke brieven

1 oktober 2021 om 16:26 Politiek

LEUSDEN De VVD heeft donderdag bij het college stevig aan de bel getrokken over twee recent verstuurde brieven in inwoners van de gemeente. De één ging over de toekomst van de papierinzameling, de ander over een sportprogramma voor 60-plussers.

door Daan Bleuel 

De liberale voorman Carlos Genders vond dat uit beide brieven ‘een diep wantrouwen van de overheid jegens de burger’ sprak. ,,Ik schaam mij hiervoor’’, aldus Genders. ,,De toon van de communicatie is volstrekt ongepast.’’

‘DREIGEMENT’ Hij doelde onder meer op een passage in de brief over deelname aan een sportprogramma voor 60-plussers. Daarin staat dat medewerkers van het project op huisbezoek komen, tenzij mensen via een antwoordkaart laten weten daar geen prijs op te stellen. Op Twitter noemde Leusdenaar Erik van Venetië, die zo’n brief thuisbezorgd kreeg, dat zelfs een ‘dreigement’. 

Burgemeester Bouwmeester haastte zich te verontschuldigen voor de brieven. ,,Vroeger was het gebruikelijk dat brieven naar inwoners, voor ze verstuurd werden, eerst de afdeling communicatie passeerden’’ , vertelde hij. ,,Communicatie is echt een vak’’, realiseerde de burgemeester zich. Hij voegde daaraan toe dat dat door bezuinigingen de laatste tijd niet meer gebeurde. 

‘PLATGEBELD’ Hij herkende de kritiek. Volgens hem was de gemeente na het versturen van de brieven helemaal ‘platgebeld’. 

Albert Dragt (D66) vond dat niet de hele verklaring voor het probleem. ,,Het zit ook in het proces. Er is voor gekozen om medewerkers ongevraagd bij mensen langs te sturen en om ze een kaart te laten invullen als ze daar geen zin in hebben.’’ Hoe je dat ook verwoordt, het uitgangspunt blijft hetzelfde, meende Dragt. 

BEWUSTE WERKWIJZE Wethouder Vos erkende dat dit een bewust gekozen werkwijze was. ,,Onderzoek heeft geleerd dat met name niet-assertieve mensen op deze manier het best benaderd kunnen worden. En dat is de groep die we met dit programma juist willen bereiken.’’ 

Annet Belt (SP) signaleerde in haar achterban onrust over de brief over het sportprogramma. ,,Mensen vroegen me; wat gebeurt er als ik laat weten geen huisbezoek te willen? Kom ik dan op een zwarte lijst?’’ Vos probeerde die zorg weg te nemen. Hij benadrukte dat deelname aan het programma ‘geheel vrijblijvend’ is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie