Het energiedebat van de Leusder Krant in De Korf afgelopen maandag.
Het energiedebat van de Leusder Krant in De Korf afgelopen maandag. BDU Media
Raadgever

‘De omgang met elkaar in roerige tijden’

9 oktober 2021 om 08:41 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week Joost van Herpen, raadslid GroenLinks/PvdA Leusden, over de manier waarop we deze discussies voeren.

,,Nederland is een land waarin we gewend zijn met elkaar in discussie te gaan. Over van alles, zinnig en onzinnig. Bovendien leven we in tijden waarin we veel met elkaar te bespreken hebben. De corona-epidemie en de klimaatdiscussie zijn twee voorbeelden waarover we volop met elkaar in discussie zijn. Discussiëren is met elkaar van gedachten wisselen, waarbij gesprekspartners verschillende en soms tegenovergestelde meningen hebben.”

JE LATEN OVERTUIGEN ,,Het hebben van verschillende meningen vraagt wat van ons. Toon respect voor elkaars meningen, geef elkaar de ruimte om te discussiëren, stel je open voor elkaars opvattingen, stel vragen om opvattingen te doorgronden en lever elkaar verifieerbare en betrouwbare feiten die jouw verhaal onderbouwen. Maar durf je ook geheel of deels te laten overtuigen ook al stond jouw oordeel eigenlijk al vast?”

Deze besluitvaardigheid wordt gediend als we in de discussie met elkaar doordrongen raken van het gegeven dat het echt vijf voor twaalf is!

,,Wij gaan in Leusden beslissende maanden tegemoet in de klimaat- en energietransitie discussie. Als nieuwbakken raadslid ga ik daar volop aan meedoen. Omdat het me raakt en bezig houdt, maar ook omdat ik als raadslid samen met de collega’s straks een eindoordeel moet geven.”

,,Het helpt mij als ik met alle betrokkenen open kan communiceren en we in die discussie open staan voor commitment. Ook doordrongen van de noodzaak om op zijn minst nu een behoorlijke start te maken met de energietransitie.”

SCHREEUWEN OM ACTIE ,,Het in Parijs gesloten klimaatakkoord en hierop gebaseerde wetgeving en het Leusdense coalitieakkoord noopt ons allen nu aan de slag te gaan. In ons eigen belang, maar zeker in het belang van onze kinderen. Zij eisen terecht van ons niet langer slechts toe te zien en te dralen, zij schreeuwen om actie en een besluitvaardige (gemeentelijke) overheid.”

,,Deze besluitvaardigheid wordt gediend als we in de discussie met elkaar doordrongen raken van het gegeven dat het echt vijf voor twaalf is! Met andere woorden de discussie moet het punt voorbij dat we de besluitvorming voor ons uit blijven schuiven onder het mom dat toekomstige technische ontwikkelingen het allemaal voor ons gaat oplossen. Het “niet in mijn achtertuin” argument mag niet een reden zijn om in de gemeente Leusden op onze handen te blijven zitten. In de gedachte van een meer regionale en duurzame energieopwekking past ook de consequentie dat we dichter bij huis daarvan de sporen zullen zien. Er is nog voldoende vrij dakoppervlakte om van zonnepanelen te voorzien.”

,,Waar aanvullend zonneweiden en windmolens nodig zijn pleit ik ervoor dat deze in bezit zijn van inwoners of collectiviteiten. We zien in de praktijk dat het draagvlak vergrotend werkt. Naast de lasten ervaren de burgers ook de vruchten. Zij worden als het ware hun eigen energieleveranciers.”

Joost van Herpen, raadslid GroenLinks/PvdA Leusden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie