Leusdenaar André Dammer publiceerde op Twitter deze foto van een doodgespoten vegetatierand,
Leusdenaar André Dammer publiceerde op Twitter deze foto van een doodgespoten vegetatierand, Foto: Andre Dammer (op Twitter)

Wethouder gaat terughoudend gebruik van verdelgingsmiddel glyfosaat bepleiten

6 oktober 2021 om 14:10 Natuur en milieu

LEUSDEN Wethouder Fenneke van der Vegte gaat praten met grondeigenaren in de gemeente, zoals De Boom, over het gebruik van verdelgingsmiddel glyfosaat. Dat zegde ze toe in antwoord op vragen daarover van raadslid Annet Belt van de SP.

door Daan Bleuel

Belt reageerde onder meer op ophef op social media over doodgespoten vegetatie aan de rand van natuurgebieden op verschillende plaatsen in Leusden. Ze realiseerde zich dat het gebruik van het -sterk omstreden- middel waarschijnlijk niet in strijd met regelgeving is. ,,Maar niet alles wat je mag doen, moet je ook meteen doen. Je kan het ook laten.’’ Wethouder Van der Vegte (GroenLinks-PvdA) liet weten de vraag van Belt gemotiveerd te willen oppakken. 

ZORGVULDIG GEBRUIK Belt drong er vorige week donderdag bij de wethouder op aan het gesprek met de grondeigenaren aan te gaan met de intentie het zorgvuldig en terughoudend gebruik van het middel te bepleiten. 

Volgens internet-encyclopedie Wikipedia wordt glyfosaat (vroeger ook bekend onder de merknaam ‘Roundup’) niet alleen in de landbouw, maar ook ook in de natuur- en bosbouw gebruikt om ongewenste vegetatie te bestrijden. Het kan daarbij gaan om zogeheten ‘invasieve soorten’. Dat zijn planten, zoals de Japanse Duizendknoop, die hier van nature niet thuishoren, maar die zich dermate thuisvoelen dat ze inheemse planten verdringen. 

KANKERVERWEKKEND? Glyfosaat zou niet schadelijk zijn voor dieren. Wel wordt de stof ervan verdacht kankerverwekkende eigenschappen te bezitten. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie