Wethouder Gijs van Woudenberg verricht in 1984 de openingshandeling bij de ingebruikname van het clubhuis van De Rockers.
Wethouder Gijs van Woudenberg verricht in 1984 de openingshandeling bij de ingebruikname van het clubhuis van De Rockers. Foto Janus Visser/BDU

Oud-wethouder Gijs van Woudenberg (95) overleden

17 oktober 2021 om 13:50 Mensen

LEUSDEN Voormalig wethouder Gijs van Woudenberg is dinsdag 12 oktober op 95-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn familie zondag bekend. 

door Daan Bleuel

Van Woudenberg zat vanaf 1969 -bij de vorming van de nieuwe gemeente Leusden- in de raad.  Eerst voor de CHU (Christelijk Historische Unie) en vanaf 1978 voor CDA. In dat jaar 1978 werd hij ook wethouder. 

BESTUURLIJKE CRISIS Van Woudenberg maakte deel uit van het college dat ten gevolge van een diepe bestuurlijke crisis in zijn geheel moest aftreden. Niet alleen de wethouders in dat college traden af, ook de burgemeester (Rademaker) en gemeentesecretaris (Van Gool) bliezen de aftocht. Dat was een unicum in bestuurlijk Nederland. 

Van Woudenberg was naast zijn bestuurlijke werk voor de gemeente ook actief als melkveehouder. Zijn bedrijf was gevestigd aan de Schammersteeg, achter het huidige bedrijventerrein De Horst. Van Woudenberg bekleedde ook bestuurlijke functies in landbouworganisaties. 

KONINKLIJK ONDERSCHEIDEN Van Woudenberg werd in 1990 koninklijk onderscheiden. Toenmalig burgemeester Panis speldde hem de versierselen op die horen bij het Ridderschap in de Orde van Oranje Nassau. Gijs van Woudenberg was sinds 2013 weduwnaar. In dat jaar overleed zijn vrouw Marry. 

Van Woudenberg geldt als de bedenker van de naam van deze krant. Op 17  april 1969 verscheen de eerste editie onder de kop ‘Krant zonder naam’. De redactie schreef een wedstrijd uit voor een ‘echte’ naam. Die werd glansrijk gewonnen door Van Woudenberg, die met de suggestie Leusder Courant, Geheel in overeenstemming met de tijdgeest werd die titel later vereenvoudigd tot ‘Leusder krant’. 

Afbeelding
Wethouders Gijs van Woudenberg en Jan Wagenaar
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie