Mr. Guido van der BrugBolscher Brug Deijl Notarissenwww.bbdnotarissen.nlTel. 033-4670700Amersfoort
Mr. Guido van der BrugBolscher Brug Deijl Notarissenwww.bbdnotarissen.nlTel. 033-4670700Amersfoort BBNotarissen
De Specialist

Belasting besparen door te schenken: einde van ‘de jubelton’?

21 oktober 2021 om 17:05 Zakelijk

REGIO Schenken, en met name schenken om je kind te helpen met een aankoop van een huis, is de afgelopen tijd veel in het nieuws. Aan welke zaken moeten schenker en ontvanger denken als zij gebruik willen maken van de mogelijkheid belastingvrij te schenken? Notaris Guido van der Brug vertelt er meer over.

,,Een schenking ontvangen is leuk voor de ontvanger en bespaart later ook nog erfbelasting bij de erfgenamen van de schenker. De wet biedt verschillende mogelijkheden om belastingvrij te schenken. Dit betekent dat de ontvanger van de schenking geen schenkbelasting hoeft te betalen over de ontvangen schenking. Door te schenken verkleint de schenker zijn vermogen. Bij zijn overlijden betalen zijn erfgenamen daardoor minder erfbelasting.”

,,Spaargeld wordt voor de inkomstenbelasting belast in box 3 (sparen en beleggen). Als een schenker zijn spaargeld vermindert door te schenken, betaalt hij ook minder belasting in box 3. Het verlagen van het box 3-vermogen heeft ook een effect op de te betalen zorgbijdrage als de schenker in de toekomst wordt opgenomen in een verpleeghuis. De zorgbijdrage wordt namelijk ook over het box 3-vermogen gerekend. Minder box 3-vermogen betekent ook minder zorgbijdrage. Dus als een ouder belastingvrij schenkt aan zijn kinderen, dan hoeven die kinderen later minder erfbelasting te betalen en betaalt de ouder minder box 3 belasting en wellicht minder bij opname in een verpleeghuis.”

EIGEN WONING ,,De schenkbelastingvrijstelling voor de eigen woning van 105.302 euro, ‘de jubelton’, is een mogelijkheid om vermogen te verkleinen maar ook je kind te helpen bij de aankoop van een huis of de aflossing van een hypotheek. Uit de stukken en de uitspraken rondom Prinsjesdag 2021 zijn echter signalen te halen dat deze belastingvrijstelling mogelijk per 1 januari 2022 komt te vervallen! Dus als je het plan hebt om deze schenking te gaan doen dan lijkt het verstandig om dat dit jaar nog te doen. Er lijkt ook nog een mogelijkheid te bestaan om nog belastingvrij te schenken indien je kind uiterlijk 2023 een huis koopt. Daar moet je dan wel dit jaar op anticiperen.”

OVERWAARDE, GEEN CONTANTEN ,,Vaak hoor ik in mijn praktijk dat mensen wel zouden willen schenken, maar dat hun vermogen vooral in de overwaarde van de eigen woning zit. Voor deze situatie heb je de mogelijkheid van het ‘schenken op papier’: de schenker schenkt een bedrag aan de ontvanger en leent dat direct weer terug. Het geld hoeft niet te worden overgemaakt, maar wordt schuldig erkend. Deze methode werkt niet als je je kind wilt helpen met de aankoop van een huis, maar werkt wel om later erfbelasting te besparen of de zorgbijdrage te verlagen.”

,,In een gratis lezing in de Bergkerk op dinsdagavond 26 oktober vanaf 20.00 uur vertel ik meer over schenken, schenk- en erfbelasting. Aanmelden kan via onze website.”

Mr. Guido van der Brug, notaris.

Dit artikel wordt uw aangeboden door:
Bolscher Brug Deijl Notarissen
www.bbdnotarissen.nl
Tel. 033-4670700
Amersfoort

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie