Nog niet zo lang geleden graasden er Lakenvelder-koeien in de Schoolsteegbosjes. De gemeente vond een nieuwe pachter voor de weidegrond.
Nog niet zo lang geleden graasden er Lakenvelder-koeien in de Schoolsteegbosjes. De gemeente vond een nieuwe pachter voor de weidegrond. Marcel Koch

Gemeente vindt nieuwe pachter voor weiland in Schoolsteegbosjes

17 oktober 2021 om 11:00 Maatschappelijk

LEUSDEN De gemeente heeft een nieuwe veehouder bereid gevonden vee te laten grazen in de gemeentelijke weilanden in het natuurgebied De Schoolsteegbosjes. 

door Daan Bleuel

Tot voor kort werd het stuk land gepacht door een lokale veehouder die er een groep Lakenvelder koeien liet grazen. Door gebrek aan stalruimte moest agrariër Jan Barten echter besluiten afstand te doen van zijn dieren

GROTERE SOORTENRIJKDOM Omdat de weilanden in eerste instantie als natuurgebied worden beheerd, zal de nieuwe pachter zich aan bepaalde voorwaarden dienen te houden. Het beheer -waar begrazing met runderen deel van uitmaakt- moet uiteindelijk leiden tot verfraaiing van het landschap, versterking van de ecologische waarde en tot verschraling van de gronden. Dat laatste leidt doorgaans tot een grotere soortenrijkdom. 

Met het sluiten van de overeenkomst met de veehouder, van wie de identiteit niet bekend werd gemaakt, geeft het college ook invulling aan de wens van de gemeenteraad. Via een motie riepen CDA en ChristenUnie-SGP tijdens de algemene beschouwingen in juli het college op te zoeken naar kandidaten die hun vee in het gebied zouden willen laten grazen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie