Een boordcomputer in een vrachtwagen die communiceert met verkeerslichten waarmee onnodige stops en starts van de wagen wordt voorkomen.
Een boordcomputer in een vrachtwagen die communiceert met verkeerslichten waarmee onnodige stops en starts van de wagen wordt voorkomen. ANP/Koen van Weel

Gemeente Leusden installeert de eerste drie slimme verkeerslichten

26 oktober 2021 om 14:46 Verkeer en vervoer

LEUSDEN De gemeente Leusden bouwt drie verkeerslichten om tot intelligente verkeersregelinstallaties (afgekort iVRI’s). Deze moeten zorgen voor een efficiëntere doorstroom van het verkeer.

Het betreft de fietsoversteek Horsterweg-Plesmanstraat en de kruispunten Heiligenbergerweg-Burg. De Beaufortweg en Groene Zoom-Burg. Van der Postlaan. In tegenstelling tot traditionele verkeerslichten zijn iVRI’s verbonden met internet, waardoor zij kunnen communiceren met elkaar én met weggebruikers. Die weggebruikers kunnen zich met apps of ‘in-car’-systemen op grotere afstand aanmelden bij iVRI’s, waardoor die iVRI’s het verkeer via slimme berekeningen efficiënter kunnen afwikkelen. 

Ook kunnen ze prioriteitsverzoeken van hulpdiensten, bussen en vrachtauto’s beter verwerken. Hulpdiensten en vervoersbussen krijgen voorrang vanwege het maatschappelijk belang en vrachtauto’s veroorzaken al rijdend minder uitstoot van schadelijke stoffen en minder geluidsoverlast. De gemeente Leusden kiest er als fiets- en milieuvriendelijke gemeente voor om in haar berekeningen meer voorrang toe te kennen aan de fiets dan aan de auto. Maar uiteindelijk is het in ieders voordeel.

APPS DOWNLOADEN Automobilisten kunnen de app Flitsmeister of Locatienet downloaden. Voor fietsers is er de app Schwung. Zodra de iVRI’s in gebruik zijn, werkt de app.

De verkeerslichten worden in de hierboven beschreven volgorde vervangen tot medio december. De werkzaamheden kunnen enige overlast veroorzaken voor weggebruikers, omdat bij twee kruispunten ook een deel van de installatie (detectielussen, masten, etc.) wordt vervangen. Waar nodig worden verkeersregelaars ingezet.

Op het kruispunt Heiligenbergerweg – Lockhorsterweg komt een tijdelijk verkeerslicht te staan. Het einddoel is alle VRI’s in Leusden om te bouwen naar iVRI. 

Via het programma Talking Traffic van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt op landelijk niveau werk gemaakt van de ombouw van alle Nederlandse verkeerslichten naar iVRI’s.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie