Leusden, nu nog enkele meters boven zeeniveau.
Leusden, nu nog enkele meters boven zeeniveau. Erwin Bruinsma
Raadgever

Erwin Bruinsma: ‘Zeespiegelstijging en Leusden’

6 november 2021 om 07:13 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week fractievertegenwoordiger van GroenLinks-PvdA Erwin Bruinsma over de urgentie van handelen om klimaatverandering te vookomen.

,,Op de website van het KNMI staat het volgende: ‘Als we de uitstoot van broeikasgassen niet verminderen kan de zeespiegel voor de Nederlandse kust rond 2100 met 1,2 meter stijgen ten opzichte van begin deze eeuw. Als het smelten van de Antarctische IJskap op de Zuidpool versnelt, komt zelfs de twee meter zeespiegelstijging in 2100 in zicht.’ Een behoorlijk deel van de gemeente Leusden ligt op twee à drie meter boven zeeniveau. In het slechtste geval (bij twee meter zeespiegelstijging rond 2100) maakt de basisschooljeugd van nu, het aan het einde van hun leven mee dat een deel van onze gemeente ongeveer op zeeniveau ligt. De generaties daarna gaan dan meemaken dat onze gemeente onder zeeniveau komt te liggen.”

TIENTALLEN METERS ,,Op de Zuidpool ligt een enorme dikke laag ijs. De dikte van die laag ijs is ruim twee kilometer. Als al het ijs op de Zuidpool smelt en zich verdeelt over de oceanen, dan stijgt overal op de wereld de zeespiegel tientallen meters, ook bij ons. In dat geval verandert Leusden en omgeving in een zeebodem.”

Zo eet ik bijvoorbeeld een aantal dagen per week vegetarisch, liggen er zonnepanelen op ons dak, fiets ik geregeld, is ons huis geïsoleerd en heb ik de afgelopen tien jaar niet gevlogen

,,Natuurlijk zal niet al het ijs op de Zuidpool in heel korte tijd smelten. Het is niet zo dat morgen grote delen van Nederland door de stijgende zeespiegel overstroomd worden. Wel is het een gevaar dat over enkele eeuwen grote delen van ons land (waaronder Leusden) onder water staan. Klimaatverandering leidt niet alleen tot zeespiegelstijging, maar ook tot meer extreme neerslag, meer hitte en langdurige droogte.”

,,Wat voor wereld geven we door aan de generaties na ons? Voor mij een relevante vraag. Enerzijds is het doorgeven van een leefbare wereld voor mij een reden om actief te zijn in de politiek, anderzijds probeer ik in mijn leven duurzame keuzes te maken. Zo eet ik bijvoorbeeld een aantal dagen per week vegetarisch, liggen er zonnepanelen op ons dak, fiets ik geregeld, is ons huis geïsoleerd en heb ik de afgelopen tien jaar niet gevlogen.”

,,Klimaatverandering is een wereldwijd probleem. Waar ook ter wereld zijn of worden de gevolgen merkbaar. Klimaatverandering tegengaan zullen we met heel veel mensen samen moeten doen. Iedereen kan daar elke dag aan bijdragen door de keuzes die we maken op het gebied van vervoer, voeding, energiegebruik, aanschaf van spullen en kleding, etc.”

CRUCIALE GENERATIE ,,Het klinkt een beetje zwaar, maar wij zijn een cruciale generatie in de geschiedenis van de mensheid. Wij zijn de eerste generatie die last krijgt van klimaatverandering en tevens de laatste generatie die er echt iets tegen kan doen. Handelen wij niet of onvoldoende, dan wordt klimaatverandering onomkeerbaar en eindigt Leusden en omgeving op de lange termijn als zeebodem. Energiebesparing en het duurzaam opwekken van energie (ook in Leusden) moet onderdeel zijn van ons handelen.”

Erwin Bruinsma, fractievertegenwoordiger GroenLinks-PvdA (bruinsmaleusden@gmail.com)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie