Aan elke match gaat een uitgebreide intake vooraf.
Aan elke match gaat een uitgebreide intake vooraf. Sameer Khaliliii

Wachtlijst voor maatjes: nieuwe mensen zijn nodig

7 november 2021 om 12:34 Maatschappelijk

LEUSDEN In de gemeente Leusden hebben ongeveer 53 mensen een Maatje. Er worden jaarlijks gemiddeld 32 matches gemaakt en er is een wachtlijst van tien tot vijftien inwoners. Om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag, is er behoefte aan meer Maatjes. Inwoners die eens per twee weken een paar uurtjes over hebben en graag iets voor een ander willen betekenen, worden opgeroepen zich aan te melden.

De praktijk leert dat de Maatjes zich allebei, dus zowel de vrijwilliger als de ‘hulpvrager’ beter voelen door hun ontmoetingen. Natuurlijk vraagt het soms wel wat van de vrijwilliger, maar daar staat dankbaarheid tegenover. Maatjes kunnen het verschil maken in elkaars leven, maar dat stelt wel eisen aan de match. Daarom gaat aan elke match een uitgebreide intake vooraf.

PASSENDE MATCH Fiona Kröder (coördinator namens Lariks): ,,In dit gesprek vertellen we wat het inhoudt om Maatje te zijn en vragen we naar hobby’s, interesses, dagelijkse bezigheden en beschikbare tijd. Ook kunnen mensen die Maatje willen worden aangeven of ze liever worden gekoppeld aan een man of een vrouw, aan een jonger of ouder iemand, enzovoort. Op basis van alle gegevens gaan we op zoek naar een passende match.”

Is er een passende ‘hulpvrager’ gevonden dan volgt een kennismakingsgesprek. De coördinator van het Maatjesproject is daar ook bij aanwezig. Tijdens dit gesprek kunnen beide partijen kijken of er een klik is. Een dag na de kennismaking belt de coördinator met de hulpvrager en de vrijwilliger. Zijn ze allebei positief, dan is de match gemaakt en het Maatjes-duo gevormd.

Maatje zijn van iemand met beginnende geheugenproblemen vraagt kennis en ervaring met het ziektebeeld

MAATJES DEMENTIE Naast het ‘gewone’ Maatjesproject is er ook Maatjes Dementie. Maatje zijn van iemand met beginnende geheugenproblemen vraagt kennis en ervaring met het ziektebeeld. Bij de ‘match’ tussen vrijwilliger, zorgvrager en zijn of haar partner of mantelzorger wordt hier extra aandacht aan besteed. Ook gaat het bij het Maatjesproject dementie om een wekelijks bezoekje, omdat regelmaat en structuur belangrijk zijn voor de cliënt. 

De ervaring leert dat Maatjes Dementie niet alleen gezelligheid en ondersteuning bieden aan de cliënt, maar ook heel waardevol zijn voor de mantelzorger. Dankzij het wekelijkse bezoek van het Maatje heeft de mantelzorger ook even wat tijd voor zichzelf. 

Alle Maatjes-vrijwilligers kunnen rekenen op ondersteuning door Lariks en de vrijwillige coördinatoren. Tussentijds zijn er evaluatiemomenten en ook worden er workshops en bijeenkomsten georganiseerd voor wie dat wil. 

HOEVEEL TIJD Er zijn vrijwilligers die een paar uur per maand vrijmaken en er zijn mensen die voor meerdere hulpvragers Maatje zijn. Monique Koch (vrijwillig coördinator): ,,Hoeveel tijd Maatje zijn kost, hangt af van iemands eigen beschikbaarheid. Daarom zeg ik altijd tegen belangstellenden: neem gewoon even contact met ons op, dan kijken we samen wat past en waar u zich goed bij voelt.”

Aanmelden als vrijwilliger voor het Maatjesproject kan bij Lariks: maatjesproject@lariks-leusden.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie