'Minnaars spel is vrij van bluf en branie en te allen tijde uit eerbied voor de muziek.'
'Minnaars spel is vrij van bluf en branie en te allen tijde uit eerbied voor de muziek.' Simon van Boxtel

Valleiconcerten strikt meesterpianist: Hannes Minnaar concerteert in Dorpskerk

13 november 2021 om 16:01 Muziek

LEUSDEN Het is Valleiconcerten gelukt om de gerenommeerde pianist Hannes Minnaar voor een concert naar Leusden te halen. Hij speelt op 18 november de beroemde Goldbergvariaties van Johann Sebastiaan Bach in de Dorpskerk in Leusden Zuid.

Minnaar, in 2016 geëerd met de Nederlandse muziekprijs, is één van de meest vooraanstaande pianisten van dit moment, nationaal en internationaal. Met zijn gave spel en zijn innemende performance is hij een graag geziene (en gehoorde!) gast in de concertzalen in Nederland en ver daarbuiten. In het voorjaar van 2019 trad Hannes Minnaar op tijdens de Master Pianists Series in het Amsterdamse Concertgebouw; als eerste Nederlander in 20 jaar. NRC schreef: ,,Minnaars spel is vrij van bluf en branie en te allen tijde uit eerbied voor de muziek.” Ook in 2016 en 2017 was Minnaar te gast bij Valleiconcerten, maar nu treedt hij voor het eerst in de Dorpskerk solo op.

GOLDBERGVARIATIES Een hoogtepunt in het oeuvre van Bach is het werk dat oorspronkelijk als ‘Aria met verscheidene veranderingen’ het licht zag in 1741. Het bestaat uit een betoverende aria, waarmee het stuk begint en eindigt, en dertig zeer uiteenlopende variaties. Alle deskundigen zijn het erover eens dat dit de barokcompositie is die het meest succesvol op een moderne piano gespeeld kan worden. De naam Goldbergvariaties heeft de compositie pas later gekregen. Goldberg was een musicus die de beschermeling was van de Russische gezant Graaf Keyserlingk die bevriend was met Bach. De graaf vroeg Bach enig studiemateriaal voor zijn beschermeling te componeren. Dat werden de Goldbergvariaties. De anekdote dat Goldberg de ‘aria met verschillende veranderingen’ voor de graaf moest spelen om zijn slapeloosheid te bestrijden, is een verzinsel van de Bachbiograaf Forkel.

Het resultaat van Keyserlingks opdracht is een sprankelende compositie met ontroerende passages waarmee elke pianist het publiek op het puntje van de stoel krijgt; en dat laatste geldt zeer zeker voor Hannes Minnaar.

GEDANKEN ZU BACH De Nederlandse componist Daan Manneke schreef op verzoek van Hannes Minnaar het stuk ‘Gedanken zu Bach’, als een soort opmaat tot de monumentale compositie van Bach. Het is gebaseerd op een oud Duits kerklied ‘Ach wie flüchtig, ach wie nichtig’ waarop Bach zijn cantate BWV 26 baseerde. ‘Gedanken zu Bach’ bestaat uit zes korte deeltjes. Gaandeweg beschouwde Minnaar het stuk als een organisch intermezzo midden in de Goldbergvariaties. En daarmee bouwde hij een mooi programma dat nu dus ook in Leusden te horen zal zijn.

Er zijn voor dit concert nog kaarten beschikbaar. Voor de wijze van bestellen kan gekeken worden op de website van de stichting Valleiconcerten. Ten behoeve van de veiligheid hanteert men voor dit concert de 75-procentregel: de capaciteit van de kerkzaal wordt deels benut, zodat er meer ruimte is voor een ieder die graag enige afstand bewaart.
De coronacheck is van toepassing (QR-code of het Gele Boekje).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie