Verschillende plekken zijn afgevallen nadat inwoners hun inbreng gaven en Leusden kijkt nu alleen nog naar de mogelijkheid voor windmolens langs de snelweg A28.
Verschillende plekken zijn afgevallen nadat inwoners hun inbreng gaven en Leusden kijkt nu alleen nog naar de mogelijkheid voor windmolens langs de snelweg A28. Energiecoöperatie DEEL

College: ‘Windmolens alleen langs A28 en geen grote zonnevelden’

12 november 2021 om 11:03 Natuur en milieu

LEUSDEN De komende jaren moet er meer energie uit duurzame bronnen komen. Hoe en waar energieprojecten voor zonnevelden en windmolens passen in de omgeving, wil Leusden zelf bepalen. Hiervoor heeft de gemeente een ‘Uitnodigingskader’ opgesteld. Op 16 december beslist de gemeenteraad hierover.

Er is bijna een jaar gewerkt aan het Uitnodigingskader en ook inwoners zijn betrokken. ,,We beseffen dat we niet iedereen tevreden kunnen stemmen”, vertelt wethouder Fenneke van der Vegte. ,,Ook als we samen 50 procent energie besparen en alle daken vol leggen, hebben we zonnevelden en windmolens nodig om in ons energieverbruikte voorzien.”

WINDMOLENS LANGS A28 Verschillende plekken zijn afgevallen nadat inwoners hun inbreng gaven. Zo kijkt Leusden alleen naar de mogelijkheid voor windmolens langs de snelweg A28. Van der Vegte: ,,We onderzoeken eerst de gevolgen voor omwonenden en de natuur. Daarna kijken we welke vervolgstap we kunnen zetten. Dit doen we samen met Soest, Amersfoort en de provincie Utrecht. Verder zijn hele grote zonnevelden afgevallen. Bovendien vonden de mensen die mee dachten het belangrijk dat ze niet direct zichtbaar zijn en zo min mogelijk overlast geven voor de natuur. Ook dat hebben we als eis opgenomen.”

TIENMAAL ÉÉN HECTARE Leusden wil buiten de bebouwde kom ruimte bieden voor zonnepanelen in de komende twee jaar en stelt hieraan meerdere eisen. Het doel is vijf hectare aan zonnepanelen buiten de bebouwde kom op daken, overdekte parkeerplaatsen en langs de snelweg. Daarnaast is een doel tien hectare zonnevelden van maximaal één hectare groot aansluitend aan bebouwing, bijvoorbeeld aan de rand van bedrijventerreinen. En tot slot maximaal vijf hectare ruimte in het buitengebied, mits goed ingepast in het landschap.

Gebieden die behoren tot Natuur Netwerk Nederland en kernen van de landgoederen zijn uitgesloten. Ieder toekomstig verzoek van een initiatiefnemer om in Leusden via zon of windenergie op te wekken, wordt op basis van dit Uitnodigingskader en doelen beoordeeld. Het uitnodigingskader is ook de basis voor de bijdrage van de gemeente aan de Regionale Energie Strategie (RES).

ENERGIENEUTRAAL In 2040 wil Leusden alle energie die nodig is duurzaam opwekken in de gemeente. Energie besparen, zon op dak en duurzaam vervoer leveren de grootste bijdrage. Maar dat is niet voldoende voor al het energieverbruik. Voor de komende tien jaar is de gemeente er zeker van dat ze schone energie uit zon en wind kunnen halen. Andere technieken kunnen voor de toekomst mogelijk een oplossing zijn.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie