Plannen voor een zonnepark in Achterveld lopen waarschijnlijk vertraging op nu de raad een versnelde vergunningprocedure geen goed idee vindt. (Foto ter illustratie; dit is het zonnepark in aanleg nabij het ziekenhuis in Amersfoort aan de Maatweg)
Plannen voor een zonnepark in Achterveld lopen waarschijnlijk vertraging op nu de raad een versnelde vergunningprocedure geen goed idee vindt. (Foto ter illustratie; dit is het zonnepark in aanleg nabij het ziekenhuis in Amersfoort aan de Maatweg) Rinus van Denderen

Raad keert zich tegen versnelde procedure voor zonnepark Eemelaarseweg

12 november 2021 om 13:34 Politiek

LEUSDEN Een flinke meerderheid van de gemeenteraad heeft donderdag een streep gezet door plannen van het college om voor de mogelijke komst van een zonnepark aan de Eemelaarseweg, net buiten het dorp Achterveld, een gestroomlijnde procedure te volgen. 

door Daan Bleuel

Dat de raad zich tegen de plannen van wethouder Fenneke van der Vegte (GroenLinks-PvdA) keerde mag gezien worden als een succes voor omwonenden en leden van de actiegroep ‘Behoud Natuur Achterveld’ die zich in een brief aan het college tegen de plannen verzetten

NIET VAN DE BAAN De uitspraak van de raad betekent niet dat de plannen voor het zonnepark (het gaat om zo’n 2 hectare zonnepanelen op een kavel van 3 hectare) nu van de baan zijn. Het gevolg is wel dat voor verschillende onderdelen van de plannen (met name de bestemmingsplanwijziging en de omgevingsvergunning) nu afzonderlijke trajecten met eigen inspraak- en beroepsmogelijkheden moeten worden afgelopen. Dat heeft hoogstwaarschijnlijk tot gevolg dat het (veel) langer gaat duren voordat de vergunning daadwerkelijk kan worden afgegeven (of niet). 

Het college wilde met de gecoördineerde aanpak van de vergunningverlening de initiatiefnemer tegemoet komen. De Wet op de Ruimtelijke Ordening biedt die mogelijkheid. De gemeente hoopte daarmee ook sneller duidelijkheid voor alle betrokkenen te kunnen bieden. Het project aan de Eemelaarseweg ziet de gemeente ook als een pilot, waarmee ervaring kan worden opgedaan als het gaat om zonneparken in het buitengebied. 

CDA VERDEELD De fracties van GroenLinks-PvdA en D66 steunden het collegevoorstel. Het CDA stemde verdeeld over het onderwerp; Hilde van den Heuvel en Albert Kramer stemden ook voor. De fracties van ChristenUnie-SGP, SP en VVD stemden tegen. Zij kregen gezelschap van de CDA’ers Marijke van Eijden, Wim van Ginkel en Roos Tolboom. 

De liberale voorman Carlos Genders toonde zich op Twitter tevreden over de uitslag van de stemming: ,,Hiermee wordt de schijn van ‘het erdoor willen drukken’ voorkomen’’, was zijn commentaar. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie