Afbeelding
Kok van der Meij

Concerten en uitvoeringen ‘Promotie Klassiek Leusden 2021’ waren een groot succes

15 november 2021 om 11:55 Podiumkunsten

LEUSDEN Drie partijen in Leusden, te weten de Stichting Valleiconcerten, Stichting Bach en Stichting Opera hebben twee weekenden in november vier voorstellingen verzorgd met in totaal ruim 1.000 bezoekers. 

Van de redactie

De voorstellingen werden mogelijk gemaakt door een speciale projectsubsidie van de overheid die de organisaties via de gemeente mochten ontvangen. Deze subsidie was enerzijds bedoeld om de artiesten na corona weer de gelegenheid te bieden om na corona weer op te treden en anderzijds om het publiek weer mogelijkheid te bieden om naar het theater te gaan.

VALLEICONCERTEN Promotie Klassiek Leusden 2021 ging op 4 november van start met een concert van het sextet Fuse in de Koningshof. Zoals de naam al doet vermoeden, laat Fuse in haar optredens verschillende stijlen samenkomen. En zo was er muziek te horen van zowel Miles Davis als van de opkomende Nederlandse componist Joey Roukens en van violiste Julia Philippens. Het ging van een ontroerende contrabassolo van Tobias Nijboer tot een opzwepende drumsessie van Daniël van Dalen. 

Fuse smeedde al die uiteenlopende muziek samen tot een concert waarbij het moeilijk was om stil op je stoel te blijven zitten. En het was ook een concert met een boodschap: hokjesdenken is voorbij; als muziek goed is kun je van alle stijlen genieten en kun je veel meer ontdekken dan als je in je gekoesterde hokje blijft zitten. De 140 bezoekers beleefden, blijkens het enthousiaste slotapplaus, een fantastische avond in de Koningshof

DOEK OP Vele maanden van voorbereiding gingen vooraf aan twee prachtige opera avonden met uitverkochte zalen in theater Davinci bij ECI. En gelukkig konden beide avonden doorgaan en was het vooral spannend of 13 november gezien de nieuwe coronamaatregelen plaats kon vinden.Na de twee vorige opera’s Midsummerdream en IL BOSCO d’ll Amore was het een hele uitdaging om nu binnen een opera te organiseren. In mei werd het script geschreven door regisseur Fabian Egli met als thema een fabriek waarin artiesten werken die in de coronatijd hun vak niet konden uitoefenen. Hun herinneringen werden in de fabriek tastbaar en de ene na de andere artiest bracht dit in een solo of met elkaar naar voren. 

Achtereenvolgens zagen wij Coert van den Berg, Kaspar Kröner, Fabian Egli, Anne van Amerongen en Wishful Singing onder pianobegeleiding van Ineke Geleijns en Bert van der Brink.Het geheel werd ook gelardeerd met een prachtig optreden van het opera-projectkoor en een dansgroep van Studio Pauline.Een groepje van drie jonge meisjes ( Ella, Meijs en Olivia) die als stagiaires aanwezig waren hoorden de zangers aan en begrepen aanvankelijk niet waarom kunst en theater zo belangrijk was voorartiesten en publiek.Maar tegen het eind zongen en acteerden ze zelf mee en realiseerden zij zich dat live optreden voor publiek de weerslag is van kunst en dat cultuur de ziel van de samenleving weergeeft. 

BACH'S KOFFIECANTATE Zondagmiddag sloot de Stichting Bach Leusden de 10 daagse promotie Klassiek Leusden af met een concert in de Jozefkerk. Bij het concert stond de uitvoering van de cantate 'Schweigt stille, plaudert nicht' ofwel de Koffiecantate centraal. In de tijd van Johann Sebastiaan Bach was het drinken van koffie nog erg bijzonder. Vooral ouderen zagen in het drinken van koffie een gevaar van verslaving voor hun kinderen. De hoofdpersoon, prachtig vertolkt door de Leusdense bas Coert van den Berg, probeert daarom zijn dochter Liesje, in de persoon van de fantastische sopraan Aldona Bartnik, te overtuigen om te stoppen met het drinken van koffie.  Maar ondanks zijn dreigementen weigert de dochter haar vader te gehoorzamen. 

Veel aanwezigen zagen in het thema overeenkomsten met de huidige tijd. De solisten werden bij de uitvoering begeleid door het barokorkest Capella di San Josepho. Het orkest vertolkte daarnaast noch op voortreffelijke wijze het kwintet in D groot WB76 voor fluit, hobo, viool, cello en klavecimbel van Johann Christiaan Bach, een van de zes muzikale zonen van de grote Johann Sebastiaan. Met een staande ovatie liet het publiek op het einde van het concert haar waardering blijken voor deze mooie afsluiting van de culturele 10 daagse in klassieke muziek, via de gemeente Leusden mogelijk gemaakt in het kader van Promotie Klassiek Leusden 2021. 

De dansgroep van Studio Pauline.
Fragment uit opera 'Doek Op!'.
Het projectkoor dat een belangrijke rol speelde in opera 'Doel Op!'
Fragment uit de opera 'Doek Op!'
In de Jozefkerk werd de Koffiecantate van Johann Sebastiaan Bach ten gehore gebracht.
Fragment uit de opvoering van de Koffiecantate.
Het ensemble 'Fuse' trad op, onder de hoede van de stichting Valleiconcerten, in de uitverkochte kerk De Koningshof.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie