Afbeelding
Randijk Bamboe

Leusdense adoptie kerstbomen inmiddels bijna ‘volwassen’

11 november 2021 om 13:58 Zakelijk

LEUSDEN Begin december gaat voor de zeventiende maal het project ‘Adopteer een kerstboom’ van start. Het initiatief is één van de redenen waarom Leusdenaren massaal stemden op de kwekerij voor de ‘Ondernemersprijs van het jaar 2019’. Het idee van bedenkers Erwin Kooijman en Kyra Gunneweg heeft in het afgelopen anderhalve decennium in heel Nederland weerklank gekregen en is dus allang geen puur Leusdens feestje meer. Natuurlijk is het nog wel steeds mogelijk om kerstbomen van eigen Leusdense bodem te adopteren.

Elk jaar verdwijnen miljoenen kerstbomen in de verbrandingsoven. Niet nodig, want deze bomen zijn na gebruik in de huiskamer bij Randijk Bamboe terug te brengen. ,,Wij zorgen ervoor dat jouw boom wordt herplant en het volgende jaar opnieuw kan worden geadopteerd. Maak van je kerst een duurzame, groene kerst.”

STATIEGELD De meeste adoptiefamilies beginnen met een kleinere boom, die langzaam meegroeit met de jaren. Wie een boom naar wens heeft gevonden, betaalt 10 euro statiegeld bovenop de prijs van de adoptieboom. ,,Je krijgt een kaart mee met verzorgingstips, zodat jouw boom ook thuis in de huiskamer gezond kan doorleven. Als je jouw boom in januari - in goede staat - terugbrengt, krijg je het statiegeld retour. Wij zorgen ervoor dat de boom op de kwekerij wordt herplant.”

Alle bomen worden gekweekt onder gecertificeerd Europees BIO keurmerk. ,,Dat betekent dat de kwekers van ‘Adopteer een kerstboom’ geen kunstmest, hormonen of chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. De specifieke kweekwijze zorgt er verder voor dat elke adoptieboom een compacte kluit ontwikkelt, waardoor gemiddeld 85 procent de herplant overleeft. Onze bomen worden 3 tot soms wel 7 jaar hergebruikt, voordat ze een laatste rustplaats krijgen waar ze door kunnen groeien.”

Elke adoptieboom heeft zijn eigen unieke nummer. Adoptanten kunnen hun boom met dit nummer registreren, waardoor ze het volgend jaar hun eigen boom opnieuw kunnen adopteren. ,,Die hereniging met de eigen boom leidt elk jaar tot de nodige hilariteit. De kerstboom is van wegwerpproduct tot huisgenoot gepromoveerd.”

Kerstbomen adopteren kan vanaf dinsdag 7 december. Bestaande adoptiefamilies hebben inmiddels bericht gekregen of hun boom het jaar goed heeft overleefd. Details zijn te vinden op www.adopteereenkerstboom.nl.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie