'Je hoeft je niet meteen aan te sluiten bij een politieke partij zoals ik deed, maar kijk eens om je heen. Dat is wat ik bij mijn vertrek nadrukkelijk wil zeggen.'
'Je hoeft je niet meteen aan te sluiten bij een politieke partij zoals ik deed, maar kijk eens om je heen. Dat is wat ik bij mijn vertrek nadrukkelijk wil zeggen.' Eigen foto
Raadgever

Henk Lonink (VVD): ‘Sta op en doe iets!’

11 december 2021 om 11:46 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week VVD-raadslid Henk Lonink over actief deelnemen aan de samenleving op de drempel van zijn afscheid.

,,Het was ongeveer dertien jaar geleden dat ik in Leusden kwam wonen. Dat was niet omdat ik gevallen was voor het mooie dorp Leusden, dat was vooral vanwege Marlies. Zoals ik kwam, ga ik ook weer, maar neem Marlies wél mee naar onze nieuwe woonplaats Oentsjerk.”

,,Toen ik hier kwam wonen voelde het wel meteen prettig, een dorp met lokale kracht en ondertussen met stadse kwaliteiten. Het duurde niet lang voordat ik me met de lokale politiek ging bemoeien. Ik vond er iets van.”

,,In tijden dat je op de website van de Leusder Krant nog kon reageren op geplaatste stukken, reageerde ik onder het pseudoniem De Dorpsoudste, menigeen kreeg er bij vlagen behoorlijk van langs! Ook social media waren erg in opkomst, ook daar ging ik nogal tekeer. Kortom; een mooi podium om mijn opvattingen de vrije loop te laten.”

,,Niet iedereen waardeerde mijn bij vlagen ongezouten mening, hoewel bestuurders en raadsleden ondertussen toch vaak in gesprek gingen met een onbekende. Dit is voor mij echt een mooie tijd geweest, ik had iedereen bij de benen!”

,,Was het maar zo.... Gelijk vanaf de zijlijn kan goed voelen, maar brengt uiteindelijk weinig. Daarom heb ik me, liberaal als ik al was, aangesloten bij de VVD net na de verkiezingen in 2010. Net niet in de raad bij de verkiezingen in 2014, maar in opvolging uiteindelijk in oktober 2016 raadslid geworden. Dat mocht ik voortzetten in de huidige raad.”

,,Een grote eer en verantwoordelijkheid! Zaten er opeens mensen vanaf de zijlijn op mijn nek, dat dan weer wel! Ik heb lastige besluiten moeten nemen, gesprekken gevoerd met inwoners die ik niet in hun ongemak kon bedienen.”

,,Voordat ik in de Raad kwam raakte ik bij van alles en nog wat betrokken. Ik noem er een paar: mede-oprichter van stichting De Groene Belevenis, vrijwilliger bij Theater De Tuin, vrijwilliger bij JazzInLeusdenen vrijwilliger voor het Ronald McDonald Kinderfonds.”

,,In alle bovenstaande dingen heb ik Leusden als samenleving goed leren kennen. En wat een prachtige ontmoeting was dat! Ik heb zo veel steun mogen ervaren vanuit bedrijfsleven en particulieren.”

,,Sta op en doe iets, wat dan ook! Je hoeft je niet meteen aan te sluiten bij een politieke partij zoals ik deed, maar kijk eens om je heen. Dat is wat ik bij mijn vertrek nadrukkelijk wil zeggen. Roepen vanaf de zijlijn kan comfortabel lijken maar levert uiteindelijk weinig op.”

Henk Lonink, raadslid VVD.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie