CDA-raadslid Win van Ginkel: 'Waar staat de landbouw nu in deze energietransitie?'
CDA-raadslid Win van Ginkel: 'Waar staat de landbouw nu in deze energietransitie?' Eigen foto
Raadgever

‘Vitale landbouw als vliegwiel voor de energietransitie?’

18 december 2021 om 08:29 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week CDA-raadslid Wim van Ginkel over de rol van landbouw in het klimaatdebat.

,,In het huidige coalitieakkoord staat: ‘De landbouw is de drager van ons cultuurlandschap. Deze groene waarden kunnen alleen bestaan indien er vitale landbouw is.’ In de laatste Raadgever van het CDA schreef Roos Tolboom dat vitaliteit uit meer aspecten bestaat dan alleen de voorzieningen en woningbouw. Vitaliteit bestaat juist ook uit zich ‘thuis’ voelen en op een prettige wijze met elkaar samenleven en kunnen recreëren. Deze harde en zachte aspecten van vitaliteit gelden zeker ook voor de landbouw. Een gezonde bodem is het fundament van ons bestaan en een gezonde bodem kan veel water opnemen en vasthouden.”

CO2 OPSLAG ,,Wat we in 2018 niet konden bevroeden is dat de energietransitie met een enorme grondclaim voor de energietransitie zou komen. Waar staat de landbouw nu in deze energietransitie? De duurzame productie van de agrarische sector is goed op weg. Vele bedrijven zijn door zonnepanelen op de daken praktisch 0 op de meter. Bezuinigingen door warmteterugwinning en bijvoorbeeld Led-verlichting is ook gemeengoed.”

,,De meeste agrarische bedrijven in Leusden zijn melkveebedrijven. De koeien produceren met behulp van een eenvoudig product als gras en mais hoogwaardig voedsel. Dat grasland is in staat om CO2 op te slaan. Maar niet alleen het gras slaat de CO2 op; ook de vruchtbare bodem is in staat om aanzienlijke hoeveelheden CO2 op te slaan. Met deze CO2 opnamecapaciteit draagt de landbouw op een praktisch onzichtbare wijze bij aan het tegengaan van de opwarming.”

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


‘Met de CO2 opnamecapaciteit draagt de landbouw op een praktisch onzichtbare wijze bij aan het tegengaan van de opwarming.’ - Foto: Eigen foto.

,,Daarnaast zijn er diverse agrarische bedrijven die stroom opwekken. De stroom die opgewekt wordt, wordt gerealiseerd door zonnepanelen op dak. Helaas is dat niet voor alle agrarische bedrijven weggelegd. Dit komt mede doordat het energienet in de provincie aan zijn maximale capaciteit zit en de aansluitkosten toenemen zodat meer leveren financieel niet aantrekkelijk is.
En de grootschalige opwek dan, draagt die bij aan de vitaliteit?”

GROTE INVESTEERDERS ,,Op 16 december neemt de gemeenteraad een beslissing of er de komende twee jaar ruimte is voor 15 hectare grootschalige opwek door middel van zonnepanelen op landbouwgrond. Op 18 november is de samenleving in de gelegenheid geweest om in te spreken over dit plan. Zeventien Insprekers hebben met name hun zorgen geuit over de plannen. Belangrijkste argument tegen deze grootschalige opwek op landbouwgrond vatte de 18 jaar jonge Achterveldse Jill samen: ‘Het is het vernietigingen van het meest duurzame systeem dat we nu hebben.’
Andere argumenten tegen deze grootschalige opwek: Het is de deuren open zetten voor grote investeerders, het vernietigen van het landschap, de biodiversiteit, de flora en de fauna zullen afnemen en het bodemleven gaat dood. Terwijl het energienet dusdanig overbelast is dat maximaal 200 panelen per klant aan te sluiten zijn.”

,,Het argument vóór is op Leusdens grondgebied bijdragen aan energieopwek en een nieuw verdienmodel voor agrarische grond. Het is verreweg de goedkoopste manier en investeerders staan voorin de rij om de hectares vol te leggen. Kortom; een groot dilemma. Welk aspect van de vitaliteit van de landbouw en Leusden zal zwaarder gewogen worden. Worden het de harde aspecten, met een verdienmodel of worden het de zachte aspecten, als drager van het cultuurlandschap?”

,,Op 16 december spreekt de gemeenteraad zich uit en zal zich terdege over deze vraag buigen en op 16 maart met de gemeenteraadsverkiezingen kunt u zich uitspreken. De diverse partijen zullen hun visie op vitaliteit van de landbouw maar ook vitaliteit in het kader van de energietransitie uit de doeken doen.”

Wim van Ginkel, raadslid CDA, wgvanginkel@simpc.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie