Afbeelding
John Spijkerman

Opnieuw muren beklad met racistische leuzen

15 december 2021 om 11:55 Maatschappelijk

LEUSDEN Voor de tweede keer in korte tijd hebben onbekenden muren gebruikt om die met racistische uitingen te bekladden. Volgens de gemeente speelt het probleem al langere tijd.

Van de redactie 

Een inwoner van Leusden trof woensdag 15 december leuzen aan op de muren van een onderdoorgang van het wooncomplex Heimsteden aan de Vrijhoef (nabij het fietstunneltje richting het Burgemeester Buiningsportpark). 

TEKSTEN Op de muren staan teksten geschreven als ‘Ieder volk koloniseerde maar wij het best’, ‘stop omvolking’ en ‘fck antifa’ (Antifa is de beweging die opkomend fascisme bestrijdt). Er stonden ook leuzen die rechtstreeks naar de Islam en moslims verwezen. 

Ruim anderhalve week geleden werden ook muren op het complex van de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) aan de Dodeweg met racistische kreten ondergekalkt. Het is niet bekend of beide incidenten gerelateerd kunnen worden aan het gemeentelijk besluit om ISVW tijdelijk te gebruiken voor noodopvang van asielzoekers. Daar zijn -volgens de gemeente- deze maand tussen de 30 en 45 jonge vluchtelingen in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar gehuisvest, in afwachting van meer definitieve opvang elders in het land.  

‘PROBLEEM SPEELT AL LANGER’ De gemeente laat in een reactie op de berichtgeving weten dat het probleem al langer speelt. Niet alleen in Leusden, ook in buurgemeente Woudenberg. ,,Ook al voordat bekend was dat er vluchtelingen in Leusden opgevangen zouden worden. De gemeente betreurt de racistische en extremistische inhoud van de bekladdingen ten zeerste. We nemen dit hoog op’’, aldus de gemeente in een verklaring. 

Momenteel doet de recherche van de politie onderzoek naar de verschillende bekladdingen. De politie vraagt hierbij om hulp van mogelijke getuigen. Daarbij heeft de politie een specifieke vraag:

GOUDKLEURIGE VERF Bij een aantal bekladdingen is gebruik gemaakt van goudkleurige verf, die van dichtbij op muren is gespoten. Het kan niet anders dan dat degene die de spuitbus heeft gebruikt, de verf ook op zijn of haar handen en kleding heeft gekregen.

Heeft u bij iemand in uw omgeving gezien dat zijn/haar handen besmeurd waren met goudkleurige verf, of waarvan in de kleding goudkleurige vlekken zaten? De politie is zeer geïnteresseerd in deze informatie. U kunt dit melden via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 7000 of direct bij de politie via telefoonnummer 0900 8844.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie