Verkiezingsdebat Leusden Vitaal in Fort 33.
Verkiezingsdebat Leusden Vitaal in Fort 33. Foto Rinus van Denderen

Debat over vitaliteit stelt teleur

'Leusden hobbelt achter feiten aan'

LEUSDEN Onno Schneiders, voorzitter van Roda '46, en Gertjan van de Groep, voorzitter van MHC Leusden, hadden het zich anders voorgesteld. Zij hadden het initiatief genomen om een debat te organiseren in het kader van de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen met als thema sport in Leusden. Omdat in de aanloop naar de verkiezingen de agenda's van de politieke partijen overvol zijn werd het thema 'Leusden Vitaal'. Tijdens de bijeenkomst in Fort 33 kwamen behalve sport ook de onderwerpen 'ouderen' en 'jongeren' aan de orde. Voor de beide voorzitters ietwat teleurstellend. Zij hadden graag uitgebreider met de aanwezige politici van gedachten willen wisselen.

Frits van Breda

Het politiek debat viel in de week waarin LeusdenFit op de agenda staat, een meerjarenprogramma dat tot doel heeft inwoners meer bewust te laten zijn van een gezonde leefstijl. Ook wordt aandacht gevraagd voor de actie IkPas, waarbij heel Nederland wordt opgeroepen om een maand lang geen alcohol te nuttigen. Alcohol was deze avond taboe en iedereen werd gevraagd om mee te doen aan een sportieve warming-up onder leiding van buurtsportcoach Tom Röben.

Daan Bleuel, content manager bij de BDUmedia, onder meer uitgever van de Leusder Krant, had de regie tijdens het debat.

SPORT ,,Ik ben benieuwd hoe het onderwerp sport op de agenda staat", vroeg de voorzitter van MHC Leusden aan de aanwezige politici. De partijen waren duidelijk in hun antwoord en sport wordt door iedereen belangrijk gevonden. Toch verwachten de sportverenigingen meer actie van de gemeente. ,,Er moet een loket zijn waar sneller wordt gereageerd op onze vragen." Hij zou graag zien dat de gemeente een aantal keer per jaar met alle sportverenigingen praat. ,,Samenleving voorop is prima, maar je moet wel naar de inwoners toe gaan."

EENZAAMHEID Namens de samenwerkende ouderenbonden liet Eric-Jan Tuininga zich in gelijksoortige bewoordingen uit. ,,Leusden koketteert met samenleving voorop maar hobbelt achter de feiten aan." Hij pleitte voor een actiever gemeentelijk beleid waar het gaat om het thema 'eenzaamheid'. Wat hem betreft komt er een wethouder voor seniorenbeleid voor de vijfenzestigplussers in Leusden. Alle partijen bleken begrip te hebben voor deze oproep, maar een aparte wethouder voor ouderen ging iedereen te ver.

JONGEREN Saskia van Berkel is interim-directeur van Fort 33. Als geboren en getogen Leusdense ervaart ze dat er voor jongeren in de leeftijdsgroep van 12-16 jaar weinig te doen is in het dorp en dat er beter geluisterd moet worden naar de jeugd. Een stelling waar ook wethouder Overweg het mee eens is. De jeugdzorg is een dossier met miljoenentekort. Vroegtijdige signalering van problemen zou de noodzakelijke zorgverlening kunnen verminderen. Een jeugdige bezoeker van Fort 33 had maar één wens: ,,Ik wil ons hanghok terug!" Hij doelde op de hangplek die verwijderd is door de nieuwbouw van AFAS.