Gerard Luitwieler stapt met de leerlingen van zijn Pr8klas elke week op de tweewieler.
Gerard Luitwieler stapt met de leerlingen van zijn Pr8klas elke week op de tweewieler. Frits van Breda

Meester Gerard trots op Pr8klas

Fietsend met de klas naar Amersfoort

LEUSDEN Gerard Luitwieler is als parttime leerkracht verbonden aan de basisschool Het Kompas in de wijk Groenhouten. Elke week fiets hij met een groep van twaalf kinderen naar de Kaliumweg in Amersfoort. Het betreft leerlingen uit groep 8 die afkomstig zijn van één van de elf scholen die deel uitmaken van de overkoepeling Voila.

Frits van Breda

Samen vormt het twaalftal de 'Prachtklas', bij voorkeur geschreven als 'Pr8klas'. Meester Gerard is namens Voila de organisator en mentor van de klas die twee uur in de week lessen volgt bij het Element, onderdeel van het Prisma College.

De enthousiaste schoolmeester dacht vorig jaar dat hij een origineel idee had. Kinderen die uitmuntend presteren in groep 8 van de basisschool kunnen zich aanmelden bij de masterclass van het Corderius College. Basisscholen uit de hele regio krijgen de gelegenheid om twee of drie kinderen aan te melden om op een maandag- of dinsdagmiddag speciaal voor hen geschikte lessen bij te wonen. Luitwieler wilde iets dergelijks gaan doen voor kinderen die waarschijnlijk naar het vmbo, het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs, zouden gaan na de basisschool. Het idee van de Leusdense leerkracht bleek niet nieuw te zijn. Een jaar eerder was in Amersfoort al gestart met een Pr8klas.

ENTHOUSIAST Leusdense scholen mogen meedoen met het initiatief van buurgemeente Amersfoort. Luitwieler rijdt sinds het najaar elke week met een groep kinderen, met hulp van ouders, naar Amersfoort. Daar maken ze kennis met vakken die bij het vmbo op het programma staan. De deelnemende kinderen zijn erg enthousiast over de twee uur die ze per week doorbrengen in de Pr8klas. ,,Het gaat om meer praktisch ingestelde scholieren uit groep 8 die we kunnen laten zien dat school ook leuk kan zijn", aldus onderwijscoach Luitwieler.

Elke dinsdag komen de scholieren van Voilascholen rond het middaguur bij Het Kompas. Daar wordt een boterhammetje gegeten waarna ze op de fiets stappen voor de trip naar Amersfoort. Meester Gerard gaat mee als mentor. Enkele keren per jaar informeert hij de Leusdense leerkrachten over 'hun' leerling. Hij begeleidt de kinderen bij het maken van een map waarin alle werkstukken verzameld worden.

TECHNIEK Tijdens de twee lesuren draait het vooral om techniek, zoals werken met elektrische boormachines, figuurzagen en solderen. ,,Kinderen maken dingen waar ze trots op zijn." Behalve technische vakken wordt er ook aandacht besteed aan muziek. De scholieren leren de beginselen van het spelen op gitaar en keyboard. Beeldende vorming, verzorging en beweging maken het lesprogramma compleet.

Na nog geen half jaar ervaring is al duidelijk dat er in de Pr8klas talenten boven komen. Het lopende schooljaar is voor de Leusdense schoolorganisatie nog een experiment. Voor Gerard Luitwieler staat het vast dat de speciale klas volgend jaar doorgaat. ,,Het is een toevoeging aan het onderwijs in Leusden."