Organisatoren Sara Dirkse-Versteeg en Like van der Ham-van Hulten met een poster van het wijkfeest 'Vier de lente'.
Organisatoren Sara Dirkse-Versteeg en Like van der Ham-van Hulten met een poster van het wijkfeest 'Vier de lente'. Mariska Stehouwer

Wijkfeest met tal van activiteiten

'Vier de lente' met attracties en beautyplein

LEUSDEN Het allereerste plan was een grote afsluiting van de opruimacties van Schoon Maximaplein. Vervolgens werd wijkinitiatief Leusden ZeT opgericht en is zij inmiddels een wijkvereniging geworden. ,,We merkten dat teveel wijkbewoners nog niet weten wat er allemaal te doen is in MFC Antares. Deze drie verschillende speerpunten laten we op 24 maart allemaal naar voren komen in het wijkfeest 'Vier de lente'," geeft organisator Like van der Ham–van Hulten aan.

Mariska Stehouwer

OPSCHOONACTIE De afgelopen maanden hebben veel kinderen samen met Schoon Maximaplein, de ondernemers van het plein en Opgeruimd Leusden, zwerfafval opgeruimd in de wijk waar ze een stempel mee konden verdienen. Op 24 maart kunnen de kinderen tussen 12.00 uur en 13.00 uur nog een stempel verdienen waarna ze per stempel een activiteit kunnen doen. ,,Sinds afgelopen december is het wijkinitiatief Leusden ZeT een wijkvereniging waar wijkbewoners voor tien euro per huishouden lid van kunnen worden. Op deze manier hebben wijkbewoners ook een stem in de vereniging. Om 13.30 uur zal de burgemeester, die ook in de wijk woont, zich met een aantal wijkbewoners als eerste lid inschrijven. Daarna is de inschrijving open voor andere geïnteresseerden."

PRESENTATIES ,,Om de wijkbewoners te laten zien wat er allemaal in Antares gebeurt, zal iedereen zich presenteren tijdens 'Vier de lente'." Impala geeft demonstraties in de gymzaal, buiten op het plein staat een podium waar dans wordt opgevoerd en muziek ten gehore wordt gebracht. Binnen zijn er yoga clinics. Het mamacafé is aanwezig als ook de koersbal, klaverjasclub, schaakclub en tafeltennis. Een beautyplein wordt gerealiseerd door de samenwerking tussen de BSO, een visagiste van Trekpleister en de kapster van Team Kappers. Verder zijn er vrijwilligers aanwezig die al wekelijkse activiteiten organiseren in Antares zoals de koffieochtend op donderdagmorgen of de hulp bij het invullen van formulieren op donderdagavond. Het haak- en breicafé op maandagmiddag heeft een afvaardiging bij het Crea-Zet-Plein.

CREA-ZET-PLEIN Om meer creativiteit in de wijk te brengen, staan een aantal creatieve wijkbewoners in het handwerklokaal om hun artikelen te laten zien en is er de gelegenheid om een kleine workshop tegen kostprijs te volgen. Denk aan creatief met papier, survivalarmbanden maken van paracord, macramé hangers maken, gipsen beeldjes schilderen, zeepjes maken en haken en werken met vilt voor jong en oud. Vooruitlopend op het TECHlab zal Lomme van der Hulst laten zien wat er allemaal bij het maken van een drone komt kijken. De bibliotheek is aanwezig met een Virtual Reality bril en bij Scholen in de Kunst kun je via een greenscreen jezelf in de woestijn of oceaan plaatsen.

BAKWEDSTRIJD Maxima's is open voor een hapje en drankje en organiseert een bakwedstrijd voor iedereen die graag een taart bakt. ,,De taarten worden beoordeeld door een jury en het publiek. Er zijn dus twee prijzen te verdienen," aldus Daan de Man van Maxima's. Aanmelden kan bij Maxima's zelf of via LeusdenZeT@gmail.com.

,,Het feest pakt groter uit dan eerst gedacht werd maar we willen op deze manier meer cohesie in de wijk realiseren. De wijk moet een plek zijn waar je je thuisvoelt en het Maximaplein moet daar als kloppend hart letterlijk middenin staan," vertelt medeorganisator Sara Dirkse-Versteeg. Het complete programma wordt nu uitgewerkt en zal volgende week gepubliceerd worden. De activiteiten zijn te vinden op www.LeusdenZeT.nl of op hun Facebookpagina. De creatieve workshops kunnen bekeken worden op de Facebookpagina Crea-Zet-Plein.