,,We zijn belogen en belazerd tijdens het referendum in 2016'', aldus Steven Bray.
,,We zijn belogen en belazerd tijdens het referendum in 2016'', aldus Steven Bray. John Spijkerman

Liverpool, Labour, protesten en The Beatles

2 oktober 2018 om 12:29

John Spijkerman op onderzoek in Brexit-land

LIVERPOOL Sinds een paar weken ben ik in Engeland. Aanvankelijk in het uiterste noordwesten in Cumbria, waar de overgrote meerderheid van de bevolking voor een vertrek uit de EU is. Cumbria, een oud mijnbouwgebied, is niet de meest welvarende streek in het Verenigd Koninkrijk, maar het herbergt wel het prachtige Lake District.

Via Cumbria zak ik af naar Liverpool. Vooral vanwege de verkeersdrukte ben ik geen grote liefhebber van grote steden, maar als Beatlesfan moet ik het Mekka van de Merseybeat een keer hebben bezocht. Ik overweeg mezelf eens te trakteren op een hotel. Via internet vind ik een plek waar een nacht wordt aangeboden voor 37 pond. Als ik aankom bij het hotel, hoor ik dat een verblijf van zeven dagen me 1065 pond gaat kosten. Alleen de eerste nacht is 37 pond, de overige nachten het gebruikelijke tarief. Het is dat ik sta, anders was ik van verbijstering van m'n stoel gevallen. Dit is iets te begrotelijk en bespottelijk dus besluit ik op zoek te gaan naar een camping in de omgeving van Liverpool en dan dagelijks met de bus naar de stad te gaan. Uiteindelijk vind ik een boerencamping aan de overkant van de Mersey niet ver van het Arrowe Park Hospital, voor 12,50 pond per nacht. Van daaruit reis ik de komende week met de bus in een half uur naar het hart van Liverpool.

Het toeval wil dat er deze week ook een Labourconferentie wordt gehouden in Liverpool. Ik besluit Beatlesmania te koppelen aan politiek. Op zaterdagavond hoor ik Labourkopstukken John Mc Donnell en Jeremy Corbyn spreken tijdens een openbaar cultureel festival vlakbij de Albert Docks. Onder Jeremy Corbyn heeft Labour een linkse koers ingeslagen. Labour wil de spoorwegen, het water en de post opnieuw nationaliseren. De partij wil de verschillen in de samenleving tussen rijk en arm verminderen en voert een traditioneel socialistisch beleid. Socialisme is hier geen vies of besmet woord meer anno 2018. Opvallend is ook het grote enthousiasme onder de aanwezigen voor Jeremy Corbyn, ondanks of misschien wel juist dankzij zijn niet-charismatische uitstraling, maar zijn inhoudelijke boodschap.

De volgende dagen duik in onder in Beatlesnostalgia, bezoek The Cavern waar het allemaal begon all those years ago. Ik maak een Magical Mystery tour langs de vroegere woonhuizen van de Beatles. Ik ben in Penny Lane, Strawberry Fields en Menlove Avenue waar John Lennon woonde met zijn tante Mimi.

Ik bezoek ook een aantal bijeenkomsten rond de Labourconferentie. Het plein bij het Echo-conferentiecentrum bij de Albert Docks waar Labour bijeenkomt, is een verzamelplaats van protestgroepen die de congresgangers aanspreken. Twee orthoxe Joden die hun steun uitspreken voor Jeremy Corbyn die hier in de rechtse pers wordt beschuldigd van antisemitisme, extreem linkse marxisten die willen dat Labour nog meer naar Links opschuift.

Ik ontmoet er ook Mister 'Stop Brexit' Steven Bray. Sinds vorig jaar is hij dagelijks te vinden bij het parlementsgebouw in Westminster Londen met zijn EU Vlag en Union Jack. Oorspronkelijk komt hij uit Zuid Wales. Steve Bray strijdt voor een tweede referendum over Brexit: a people's vote. Deze week is hij in Liverpool en volgende week in Birmingham waar de Tories hun conferentie houden.

,,We zijn allemaal belogen en belazerd tijdens het referendum in 2016'', vindt hij. ,,Met leugens vernietigen ze onze natie, maar dit is onze natie niet die van hun. Zij dienen ons, wij dienen hun niet. Er zijn zoveel mensen die hun mening veranderd hebben van Leave in Remain. Het verschil bedroeg twee jaar geleden maar 1,3 miljoen stemmen. De meeste polls laten nu zien dat 60 procent wil blijven en 40 procent wil vertrekken. We moeten onze natie beschermen en in de EU blijven.'' Steve is een opvallende verschijning en weet regelmatig de kranten te halen, zoals afgelopen maandag toen hij bij het Beatles monument was en als Mr. Stop Brexit zijn hoofd stak tussen dat van de vier Beatles. Steve is ervan overtuigd dat Brexit uiteindelijk niet doorgaat. Over de Labourleden op het congres is hij positief: zij zijn in meerderheid tegen Brexit en voor een referendum. Wat minder positief is hij over Jeremy Corbyn en de Labourleiding die bekend staan om hun Euro-scepsis en die vooral geïnteresseerd zijn in verkiezingen om de Conservatieven te verslaan en hun socialistische programma te kunnen uitvoeren.