Minder is meer: Tiny House.
Minder is meer: Tiny House. Marjolein Jonker

Tiny Houses: minder huis, meer leven

LEUSDEN Landelijk is er steeds meer aandacht voor Tiny Houses, kleine huisjes. Reden voor de Bibliotheek Leusden om met De Groene Belevenis een inspirerende avond over dit thema te organiseren. Tiny houses zijn zelfvoorzienende huisjes op wielen van maximaal 50m2. Ze worden bewust gebouwd en fulltime bewoond vanuit de behoefte een eenvoudiger leven te leiden.

Marjolein Jonker, die op krap 20 m2 woont, is ambassadeur voor de Tiny House Movement in Nederland. Het is haar missie om Nederland bekend te maken met de filosofie achter de beweging en het wonen in duurzame kleine huisjes op meer plaatsen mogelijk te maken.

MINDER=MEER Hoe is het om in een Tiny House te wonen? Wat motiveert mensen om dat te doen? En waar begint men als men zelf een Tiny House wil? Ervaringsdeskundige Jonker vertelt op 16 oktober over alle ins en outs op het gebied van Tiny Houses, want het zijn veel meer dan charmante, kleine huisjes. Bij een Tiny House hoort vaak een heel milieuvriendelijke lifestyle. Een Tiny House is voor de bewoners de ideale basis om een bewuster en duurzamer leven te creëren. Door te leven in een Tiny House ontdekt men wat écht nodig is en wat gelukkig maakt. Het stimuleert om bewuster om te gaan met het eigen verbruik en de impact die men heeft door de aanschaf van allerlei spullen. In ruil daarvoor krijgen aanhangers het gevoel van meer tijd, meer geld en meer vrijheid.

Aanhangers van de Tiny House Movement vertalen dit als volgt: "minder huis - meer leven". Niet iedereen wil in een kleiner huis wonen maar de Tiny House Movement zet mensen aan het denken over de vraag hoeveel ruimte en spullen men eigenlijk nódig heeft. De avond sluit af met deskundigen die samen met Erik van Beurden (wethouder Duurzaamheid) de (on)mogelijkheden van Tiny Houses toelichten.

KOM KIJKEN Deelnemers kunnen ook een Tiny House bezoeken, men is welkom bij een Tiny House in aanbouw van Gerard Janssen en Rose Carry. Ze bouwen een huisje van zeven bij twee en een halve meter en zien dit zelf als een groot avontuur waar ze veel plezier aan beleven. Iedereen die interesse heeft in Tiny Houses en ecologisch verantwoord bouwen geven ze graag de gelegenheid om een kijkje te komen nemen. Op zaterdag 20 oktober houden ze open huis van 13.00 tot 16.00 uur. Het adres is nog niet bekend, omdat ze op het punt staan het huisje te verhuizen naar een plek in de regio. Waar het huisje op 20 oktober staat wordt vermeld op hun blog www.tinyecohouse.nl of www.duurzaamdoenleusden.nl.