De commissie: Harro Smink, Heidy Sonneville, George Spier, Jeroen Glismeijer, Maureen Goudriaan
De commissie: Harro Smink, Heidy Sonneville, George Spier, Jeroen Glismeijer, Maureen Goudriaan MHC Leusden

Laatste feestje [lustrumjaar]

Het mooie bij MHC Leusden was dat alle activiteiten het afgelopen jaar een gemeenschappelijke deler hadden. ,,Alles draaide om het thema verbinden'', zegt George Spier namens de lustrumcommissie. Samen met Maureen Goudriaan, Heidy Sonneville, Haro Smink en Jeroen Glismeijer had Spier de regie van dit feestjaar in handen. ,,In 2023 bestaan we 50 jaar, dat is natuurlijk echt een mijlpaal. Maar wij vinden het gewoon leuk om iedere vijf jaar feestelijk invulling te geven aan het lustrum.''

De voorbereidingen begonnen al in oktober 2016 toen Spier en Glismeijer door het bestuur gepolst werden of zij invulling wilden geven aan het lustrumjaar. ,,Al snel hadden we een club van vijf enthousiastelingen bij elkaar'', vertelt Spier vol trots. ,,Vooraf kenden wij elkaar niet eens heel goed, maar ondertussen zijn er binnen de lustrumcommissie hechte vriendschappen ontstaan. We kwamen veelvuldig bij elkaar en iedereen heeft specifieke kwaliteiten en een eigen netwerk. Het samenspel dat ontstond was heel mooi."

Het resultaat mocht er zijn. Het werd niet één feestje, maar meteen een compleet feestjaar. ,,Als je toch in een jubileumjaar zit, dan is het toch veel leuker om er meer mee te doen'', grijnst Spier. ,,We hadden al snel bedacht dat er veel dynamieken binnen de vereniging actief zijn en wilden kijken of we die met elkaar konden verbinden. Op die manier krijg je nóg meer één vereniging."

Er werden diverse activiteiten georganiseerd binnen de vereniging, maar dat was nog niet voldoende vond de commissie. ,,MHC speelt een belangrijke rol binnen Leusden en die verbinding wilden we nog verder uitbouwen. We hebben contact gezocht met andere sportverenigingen, maar ook met de gemeente. Sportverenigingen dragen bij aan de vitaliteit in het dorp. We hebben een bijeenkomst georganiseerd om te kijken of we meer kunnen samengewerken en hoe we dat in de toekomst uit kunnen bouwen. Daar was de wethouder bij aanwezig, samen met een aantal ambtenaren. Ook zijn we in gesprek geraakt met mantelzorgers om onze maatschappelijke betrokkenheid te tonen.''

,,Verbinden is een thema waar je veel aan op kan hangen'', vertelt Spier enthousiast verder. ,,Mensen willen graag ergens bij horen. Ik denk dat wij daar een belangrijke bijdrage aan geleverd hebben. Ons doel was om hier vorm en inhoud aan te geven. Als je naar de activiteiten kijkt, dan is dat denk ik wel goed gelukt. We hopen dat we daarmee een aanzet hebben gegeven om door te gaan."

Het absolute hoogtepunt was op 31 augustus met de 24-uurs marathon. ,,We wisten vooraf niet hoe iedereen hierop zou reageren. Binnen MHC hebben we ruim 90 teams. Ieder half uur speelden twee teams tegen elkaar. Zo speelden we 48 wedstrijden van een half uur waarbij de bal nooit stil is komen te liggen. We begonnen met een wedstrijd van het G/LG-team tegen de Jongens C1 en zo ging het 24 uur aan één stuk door. Het slotakkoord was een wedstrijd tussen leden van het eerste uur en alle leden die dit jaar 45 jaar oud zijn geworden, aangevuld met scheidsrechters. John Bernard, de oprichter van onze club, trad op als scheidsrechter van die wedstrijd."

,,Er hing een fantastische sfeer en dat liep 24 uur lang door'', glundert Spier. ,,Geweldig! Dit was het feest waar we het thema verbinding wilden verzilveren en dat is gelukt. Voor ons was het echt dé apotheose, al komt vrijdag het afsluitende lustrumfeest nog. Dan gaan we nog één keer knallen."

Tijdens het jubileumjaar ontstond er plotseling een hype. Overal ter wereld doken MHC-leden op met een jubileumsjaal. ,,Het begon met oud-voorzitter Erik Lucassen. Hij was op een golftoernooi op Tenerife en postte op social media een foto van hem met de sjaal. Dat was een actie die meteen navolging kreeg. De jubileumsjaal was daarna in New York, op het Rode Plein, in Pyeongchang, in Kazachstan, Zuid Afrika, het Operahuis in Sidney, op de Noordkaap, maar ook in een stemhokje bij de gemeenteraadsverkiezingen te zien. Geweldig."

Nils Zelle stond met zijn lustrumsjaal op het Rode Plein in Moskou
De 24-uurs marathon waarbij de hockeybal onafgebroken bleef rollen was het absolute hoogtepunt van het jubileumjaar.