Stilleven of een portret. Het was allemaal te koop op de veiling van de jarige schildersvereniging De Vrije Kwasten.
Stilleven of een portret. Het was allemaal te koop op de veiling van de jarige schildersvereniging De Vrije Kwasten. Arnoud J Spaaij

Al 45 jaar vrij met de kwast

Schilderijen geveild voor Make and Mend

ACHTERVELD Schildersvereniging De Vrije Kwasten vierde de afgelopen weken uitgebreid haar vijfenveertigste verjaardag. Met een lange gezellige feestdag in de tuin van een van de leden voor de eigen club en afgelopen weekeinde met een expositie in de Moespot. Afsluitend hield de club een veiling voor stichting Make & Mend.


Arnoud J Spaaij

Ben Pagé, erelid van De Vrije Kwasten, opende zaterdag de expositie in cultureel centrum De Moespot in Achterveld. Jaarlijks houden de kunstenaars rond februari er een expositie. De Kwasten, zoals de leden zichzelf graag noemen, zijn bekend in Achterveld, niet in de laatste plaats omdat de club er in de winter wekelijks schildert.

De Vrije Kwasten is een club vrijetijdsschilders waarvan de leden in de omgeving wonen. De club bestaat uit ongeveer dertig leden die twee keer per maand met elkaar schilderen. In 1973 werd de vereniging opgericht. Vanaf de oprichting is het aspect vrij erg belangrijk geweest voor de leden. Vrij in de zin van geen verplichtingen en ook in de zin van onafhankelijk. De club bedruipt zichzelf en accepteert zelfs geen subsidies.

Pagé opende zaterdag een extra expositie, één die met zorg was samengesteld. Sommige werken waren al eerder te zien en andere waren voor het eerst te aanschouwen. Tijdens de expositie was een verscheidenheid aan schilderijen te zien. Van verschillende stillevens tot sfeervolle herkenbare plekjes in de binnenstad van Amersfoort of, bijna onmisbaar op de expositie van De Vrije Kwasten, diverse aanzichten van de herkenbare R.K. kerk in de dorpskern.

Maar bijzonder was vooral dat alles te koop was op de tentoonstelling. De vereniging vierde namelijk haar verjaardag vooral door een veiling te houden voor Make and Mend, een Leusdense stichting die mensen uit verschillende werelden verbindt door met elkaar textielproducten te vervaardigen. De organisatie heeft een sociale missie waarbij de deelnemers en de vrijwilligers een veilige en inspirerende werkplek wordt geboden. De stichting biedt deelnemers de gelegenheid werkervaring op te doen om zo door te stromen naar een volwaardig arbeidzaam leven.

OPBRENGST Alle schilderijen waren bovendien online te bezichtigen via de website van de vereniging. Daar kon ook worden geboden op de werken. Afsluitend was er zondagmiddag een veiling in De Moespot. Helaas, zo viel ook veilingmeester Willem Huurdeman op, viel de belangstelling daarvoor wat tegen. Toch werden in totaal een goede twintig schilderijen verkocht met een mooie opbrengst voor Make and Mend van ruim zevenhonderd euro. Een prima resultaat voor de stichting die er ongetwijfeld goede dingen mee gaat doen.

Zo sloot de schildersclub een fraaie verjaardagsviering af vlak voordat het winterseizoen van start gaat. De schilders van de De Vrije Kwasten kunnen de komende maanden weer vooruit om nieuw materiaal te maken. Het gaat vrijwel zeker weer een ruime collectie opleveren met kleurige en interessante nieuwe werken die in februari 2019 te bewonderen zullen zijn.