Knipoogje


Kleinigheidje


Nu het gemeentelijk apparaat zich heeft herpakt in het zogeheten Huis van Leusden, is het tijd om wat andere huisvestingszaken onder de loep te nemen. Dat bedoel ik letterlijk, want er zijn er, behalve Appie Heijn, meer aan 't Erf die wel eens op de kleintjes mogen letten.

Je kunt tegenwoordig namelijk geen blad openslaan of klusprogramma aanzetten of ze duiken op: Tiny Houses. Ze zijn helemaal hot! Sterker nog, er trekt een heuse Tiny House Movement over onze globe en deze beweging heeft voor de zomer ook Leusden bereikt.

U had er nog niet van gehoord? Dan volgt hier even een Tiny Story. Tiny Houses zijn feitelijk veredelde, zelfvoorzienende stacaravans, met en zonder wielen, die buitengewoon creatief worden ingericht voor een- en zelfs tweepersoonshuishoudens. Ontspullen is de moraal. Ach, ook ondergetekende zou het liefst vandaag nog zijn huidige Maxi House in Leusden inruilen voor zo'n tiny bestaan in de vrije natuur, maar de crux zit 'm in mevrouw Bosmans en haar rijk gevulde kunst- en knutselatelier. Ik vrees dat mijn creatieve lieve acht Tiny Houses nodig heeft. Tja, dat van de gemeenschap is me bij het jawoord niet ontgaan, maar die goederen zag ik niet aankomen. Grapje, schat.

Het was Marjolein Jonker, de eerste 'legale' Tiny House-bezitter in Alkmaar, die ontdekte dat het gras in Leusden nog groener is. Camping Waterloo aan de Doornseweg staat namelijk te koop en Marjolein zag haar kans schoon: vier hectare bosgrond, ideaal voor een Tiny Village. Een soort kabouterbos voor grote mensen. Marjolein deelde haar idee via het wereldwijde web en voor ze het wist keerde de boemerang retour met honderden trappelende navolgers. Iedereen wilde!

Er volgden een drukbezochte informatiebijeenkomst in Antares en een goed gesprek met de gemeente, maar sinds enkele maanden houdt de 'kleingrondbezitter' uit Alkmaar zich stil. Het plan is toch niet gesneuveld, Marjolein? Leusden neemt je toch wel serieus, Marjolein?
Nu het gemeentebestuur zich in the Big House heeft genesteld in vers pluche, hoop ik oprecht dat ze niet achterover leunt om slechts gebaande paden af te hameren. In het licht van de grote woningnood, verduurzaming en groeiambities is het belangrijk om de visie breed te houden. Er staan avonturiers voor de deur, klein maar met grote plannen. Moet ik u herinneren aan een soortgelijke revolutie in de jaren zeventig met de Eurowoningen? Het zette Leusden met ballen op de kaart.

Kortom: denk vooral groot! En omdat tiny het nieuwe big is, wordt het tijd om ook de kleine, vrije geesten aan Leusden te binden. Laten we Marjolein en consorten een groots klein onthaal geven!

Marco Bosmans