Alle betrokken bij de bouw waren uitgenodigd door AFAS.
Alle betrokken bij de bouw waren uitgenodigd door AFAS. AFAS

Bouwers AFAS op hoogste punt

1 juli 2019 om 00:15

Oplevering van nieuwe gebouw september 2020

LEUSDEN Als het hoogste punt wordt bereikt van een bouwwerk is de traditie dat de bouwers getrakteerd worden op één of meestal meer flessen (pannen)bier die op de bouwplaats geconsumeerd worden. Het hoogste punt (26,5 meter) van het toekomstige AFAS Experience Center werd vorige week woensdag bereikt. Bier drinken op de bouw behoort echter tot het verleden.

Frits van Breda

Normaal gesproken wordt er niet meer veel aandacht besteed aan het bereiken van het hoogste punt. De directie van AFAS dacht daar anders over. Alle betrokkenen bij de nieuwbouw waren uitgenodigd voor de feestelijke gebeurtenis en gingen met een cadeautje naar huis. Ton van der Veldt, medeoprichter en lid van de Raad van Bestuur van AFAS is nauw bij de bouw betrokken. Niet in de laatste plaats omdat zijn broer Steef als architect de opdracht kreeg om het plan voor de nieuwe vestiging van AFAS uit te werken. ,,Het is inmiddels het meest spraakmakende gebouw dat op dit ogenblik in Nederland wordt gebouwd", aldus de mede-initiatiefnemer van het unieke project in zijn korte speech.

De bouwkundige projectleider is Wim Mars, broer van Piet Mars, de tweede medeoprichter van AFAS. De projectleider is erg tevreden over de voortgang van het project. Hij gaat er nog steeds van uit dat het AFAS Experience Center volgens planning volgend jaar op 1 september wordt opgeleverd. Direct na de jaarwisseling kunnen alle 450 personeelsleden dan de nieuwe locatie in gebruik nemen.

,,Absoluut uniek, nog nooit zo iets meegemaakt, absoluut een experience", zo beschrijft Patrick de Groot hoe de buitenruimte er straks gaat uitzien. Hij houdt toezicht op de voortgang van de werkzaamheden die niet te maken hebben met de constructie van het gebouwencomplex. Landschapsarchitect Bart Hoes heeft het ontwerp gemaakt voor de buitenruimte. Op een groot deel van het gebouwencomplex worden daktuinen aangelegd met grote struiken, vaste planten, gras, terrassen en bomen tot zeven meter hoog. Opvallend zal een 18 meter hoge groene heuvel worden met een extreem steile trap. Grote waterpartijen met dito fonteinen zullen straks zeker opzien baren.

THEATERZAAL Het duurt nog ruim een jaar voordat het Experience Center wordt opgeleverd. Toch is al zichtbaar hoe het theater er uit gaat zien. Onlangs is de 'hangbrug' aangebracht boven het toneel, een reusachtige staalconstructie waar straks lampen en decors aan kunnen hangen. Ook de theaterzaal waar straks zo'n 835 bezoekers terecht kunnen is al duidelijk zichtbaar. In de orkestbak stond vorige week nog een laagje water. Onder het complex is een parkeergarage in twee lagen die straks ruimte biedt aan bijna 800 auto's met vijftig laadplaatsen voor elektrische auto's.

Dura Vermeer is verantwoordelijk voor het bouwkundige deel van het project. Hoofduitvoerder Gert Nummerdor is erg enthousiast over de voortgang van het proces. Opdrachtgever AFAS noemt hij 'super bijzonder'. ,,Dit is tot nu toe het meest bijzondere wat ik ooit heb mogen maken."